BiH nastavlja kvalifikacije u susretu s neugodnom Grčkom

dzeko-grcka
picture source: tuzlanski.ba

Bosna i Hercegovina je uspješno otvorila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, pobjedom nad Armenijom na Grbavici – rezultatom 2:1. Međutim, večeras je pred Zmajevima puno teži protivnik.

Na Bilinom polju večeras od 20:45 gostuje uvijek tvrda i neugodna reprezentacija Grčke, ovaj put pod trenerskom palicom Angelosa Anastasiadisa koji je svoju poziciju preuzeo u novembru prošle godine.

Anastasiadis je Grčku vodio na tri meča, u Ligi nacija gdje je upisao pobjedu nad Finskom i domaći poraz od Estonije, dok je na startu kvalifikacija za Euro “pao” slabašni Lihtenštajn.

Jasno je da ova Grčka ima puno manje kvaliteta od nekih ranijih generacija, a Anastasiadis je naišao i na velike probleme sa povredama. Ipak, stil igre koji Grci gaje godinama svakome može prouzrokovati probleme, pa tako i selektor Zmajeva Robert Prosinečki mora biti oprezan.

džeko-prosinečki

Prosinečki je na jučerašnjoj press konferenciji otkrio karte, pa je sastav BiH za Grčku od tada poznat. Od prve minute će tako na teren i oporavljeni Sead Kolašinac, dok se u prvu postavu vraćaju i Duljević, Cimirot i Šunjić.

Sastav BiH za Grčku: Šehić – Šunjić, Zukanović, Bičakčić, Kolašinac – Bešić, Cimirot, Pjanić, Višća, Duljević – Džeko.

Kada su Grci u pitanju, najviše će zavisiti od “desetke” Fortounisa i veznjaka Zece i Samarisa, a posljednji “šok” za Anastasiadisa bila je povreda Mitrogloua. Ipak, Anastasiadis ističe da je pobjeda i dalje cilj.

anastasiadis_agelos

Nas zanima samo pobjeda, bez obzira da li igramo kod kuće ili vani… Osjećam veliku odgovornost. Nakon dugo godina jedan Grk je postao trener u reprezentaciji. Ako uspijemo da odemo na EP, to će značiti puno… BiH je naš prvi rival, jer ima super i kvalitetne igrače svjetske klase. Zato za nas ova utakmica  ima veliki značaj“, izjavio je na jučerašnjoj press konferenciji, između ostalog selektor Grčke.

BiH i Grčka imaju bogatu tradiciju međusobnih duela, a posljednji put su se ove dvije selekcije sastajale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

U utakmici na Karaiskakisu odigranoj krajem 2016. godine Cavelas je golčinom u zadnjim mentima isčupao remi (1:1) Grcima, dok je u Zenici u junu 2017. bilo 0:0.