X-Time Out: Santi Mina

Santi-Mina

Već nekoliko godina je u vrhu napada španskog velikana, a talenat za fudbal naslijedio je od oca koji je imao isto ime i prezime.

Napad Valensije predvodi Santjago Mina Lorenco poznatiji kao Santi Mina koji je rođen 7. decembra 1995. godine u Vigu gdje mu je otac jedno vrijeme igrao. Sa deset godina stigao je u omladinske kategorije kluba iz rodnog grada i tokom narednih sedam godina prošao je sve uzrasne selekcije da bi debi u seniorskoj konkurenciji imao u rezervnom timu Selte tokom sezone 2012-13 u Trećoj ligi Španije da bi 5. januara potpisao profesionalni ugovor sa klubom koji je vrijedio do 2018.

mina-celta

Debi u prvom timu u La ligi imao je 16. februara 2013. protiv Hetafea kada je u 66. minutu ušao umjesto Jaga Aspasa. Prvi gol postigao je 16. septembra u porazu od Atletik Bilbaa kada je imao samo 17 godina, devet mjeseci i deset dana postavši najmlađi strijelac u La ligi. Čak četiri gola na jednoj utakmici dao je 1. aprila 2015. protiv Rajo Valjekana postavši najmlađi igrač u top ligi Španije kojem je to pošlo za rukom i prvi član Selte nakon 1979. godine.

mina-valensija

Dvije sezone proveo je u Selti za koju je odigrao 50 ligaških utakmica i dao devet golova da bi 4. jula 2015. prešao u Valensiju sa kojom je potpisao šestogodišnji ugovor za deset miliona evra, a prvi takmičarski gol dao je 5. decembra protiv Barselone za remi.

Santi-Mina-1

Njegov otac takođe je bio fudbaler, ali je za razliku od njega bio defanzivac i nastupao je za Barselonu B, Algesiras, Sadadelj, Seltu i Lorka Deportivo. Santi Mina je 2013. debitovao u U18 reprezentaciji Španije da bi potom bio član U19 i U21 tima, ali poziv u seniorski sastav još nije dobio.