Kostu očekuje žestoka kazna

diego costa
picture source: http://24-my.info

Dijego Kosta jednostavno ne bi bio Dijego Kosta kada ne bi barem jednom u sezoni napravio veliku dramu. Španac je kroz svoju karijeru stekao reputaciju jednog od najprgavijih igrača u istoriji fudbala.

Posljednji ispad je imao protiv Barselone u 31. kolu La Lige, kada je dobio crveni karton zbog teških riječi upućenih glavnom sudiji utakmice, i to nakon samo 30 minuta.

kosta-sudija

U službenom izvještaju sudija je napisao kako je napadač vrijeđao njegovu majku. Ipak, na tome se nije zaustavio, već je uhvatio sudiju za ruku kako bi ga zaustavio da podijeli žute kartone Dijegu Godinu i Hoseu Himenezu.

Toliko je bio izvan kontrole, da ga je i Žerar Pike morao smirivati kako bi ga spasio velike suspenzije. Navodno mu je rekao ‘prestani pričati, šta želiš, suspenziju od četiri utakmice?’. Ukoliko zaista dobije toliku suspenziju, Kosta bi se mogao smatrati poprilično sretnim.

kosta-pike

Navodno, prema disciplinskom kodeksu La Lige, 30-godišnjak bi mogao propustiti nevjerovatnih 12 utakmica, izvještavaju novine AS. Članak 94, po kojem igrač može dobiti kaznu od 4 do 12 utakmica, uključuje i vrijeđanje glavnog sudije, asistenata ili četvrtog sudije. S druge strane, članak 117 primjenjuje se u slučajevima ‘provokativnih uvreda’, i nosi suspenziju od dvije do tri utakmice.

Jorgnadžije su već javno istakle nezadovoljstvo Kostinim postupkom, te ne bi bilo nikakvo čudo da ga na kraju sezone i prodaju.