X-Time Out: Lukas Toreira

lucas-torreira-arsenal

Jedan je iz plejade mladih igrača svoje slavne reprezentacije koja polako stupa na scenu dok ime gradi u velikom engleskom klubu.

Lukas Toreira igra na poziciji veznog igrača u Arsenalu i reprezentaciji Urugvaja, a rođen je 11. februara 1996. godine u Fraj Bentosu i sa samo četiri godine počeo je da trenira u lokalnom klubu 18. jula da bi se 2013. pridružio Montevideo Vonderersima. Tu je ostao vrlo kratko vrijeme i iste godine postao je član italijanske Peskare, odnosno njenog omladinskog pogona. Samo jednu sezonu odigrao je u juniorskom timu da bi pred sezonu 2014-15 bio pridružen prvoj ekipi, a 25. oktobra prvi put je sjedio  na klupi da bi debi imao tek 16. maja iduće godine na meču Serije B protiv Varzea kada je bio starter i odigrao 58 minuta da bi ga tada zamijenio Mateo Politano.

toreira-peskara

Samo pet utakmica u dresu Peskare bile su dovoljne da ga Sampdorija dovede u svoje redove 1. jula 2015. za milion i po evra, ali je ostao u Peskari kao pozajmljen igrač tokom naredne sezone. Dobio je pravu priliku da se pokaže u pravom svjetlu pa je odigrao 29 ligaških utakmica i dao četiri gola, a prvi pogodak upisao je protiv Južnog Tirola u Kupu Italije 9. avgusta. Debi za Sampdoriju u Seriji A imao je 21. avgusta 2016. protiv Empolija i svih 90 minuta proveo je na terenu. Tokom dvije sezone skupio je 71 nastup i dao četiri gola te postao jedan od bitnijih igrača ekipe.

 toreira-sampdorija

Zapao je za oko Arsenalu koji ga je kupio 10. jula 2018. i pretpostavlja se da je plaćen 26,4 miliona funti. Prvi nastup za engleski tim imao je 12. avgusta kao zamjena u porazu od Mančester Sitija dok je protiv Vorskle iz Poltave upisao prvi nastup na evrosceni. Ove sezone upisao je 30 utakmica i dao dva gola.

toreira-urugvaj

Vodi porijeklo iz Španije, a djed mu je iz Galicije tako da ima španski pasoš dok ga je u svojim redovima želio i Fudbalski savez Italije. Ipak, opredjelio se za Urugvaj za kojeg je debitovao prošlog marta na Kina kupu protiv Češke dok je bio dio ekipe koja je igala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.