X-Time Out: Diogo Dalo

diogo-dalot

Spada u grupu onih fudbalera na kojima bi neki tim gradio budućnost ekipe, ali je njegov status pod znakom pitanja u ovom klubu jer je trener najavio veliko čišćenje na kraju sezone.

Da li će se Diogo Dalo naći među onima na koje Ole Gunar Soskjer ne računa vidjećemo za koji mjesec, a do tada on će tražiti svoje minute i pokušati se nametnuti norveškom treneru. Rođen je 18. marta 1999. godine u Bragi i igra na poziciji krila u Mančester Junajtedu mada može da igra i beka po potrebi. Kada je imao devet godina pridružio se omladinskoj školi Porta da bi 28. januara 2017. imao debi u seniorskom B timu protiv Leikšoeša u drugoj ligi Portugala.

dalot braga

Prvo pojavljivanje u takmičarskoj utakmici ostvario je 13. oktobra 2017. u Kupu Portugala protiv Lušitana da bi prvi susret u Primiera ligi odigrao 18. februara 2018. godine kada je u 75. minuti ušao kao zamjena na teren. Tokom jedne sezone u B timu Porta odigrao je 23 utakmice i dao dva gola dok je prošle sezone za najjači tim “zmajeva” nastupio samo šest puta i nije se upisao među strijelce. Ipak, primijetili su ga skauti Mančestera i doveli u svoje redove pa je 6. juna prošle godine potpisao petogodišnji ugovor sa “crvenim đavolima”, a transfer je iznosio 19 miliona funti. Debi je imao 19. septembra u utakmici grupne faze Lige Evrope protiv Jang Bojsa u Švajcarskoj.

dalot-portugal

Prvi put dres reprezentacije Portugala obukao je u U15 ekipi da bi potom bio član svih ostalih selekcija, a najviše nastupa skupio je u U17 i U19 timu. Sa U17 ekipom osvojio je Evropsko prvenstvo 2016. godine i na tom takmičenju dao je tri gola, dva Azerbejdžanu i jedan Španiji u finalu. Sa U19 timom stigao je do četvrtfinala Eura iste godine dok je isti uspjeh ponovio sa U20 ekipom godinu kasnije, ali na Svjetskom prvenstvu. Još nije upisao nastup u seniorskoj reprezentaciji Portugala.