X-Time Out: Džordan Henderson

džordan-henderson

Naslijediti kapitensku traku koju je nosio jedan od najvećih igrača u istoriji slavnog kluba značilo je samo da mu uprava, stručni štab i sagrači mnogo vjeruju, a on je to opravdao svojim igrama i ponašanjem na terenu.

Već osam godina Džordan Henderson dio je veznog reda Liverpula, a rođen je 17. juna 1990. godine u Sanderlendu, a kada je imao osam godina počeo je da trenira fudbal u istoimenom klubu. Narednih deset godina bio je član omladinskih kategorija ekipe sa sjevera Engleske da bi 1. jula 2008. potpisao prvi profesionalni ugovor da bi prvi meč odigrao 1. novembra iste godine protiv Čelzija.

henderson-sanderland

Januara 2009. poslat je na jednomjesečnu pozajmicu u Koventri koji se tada takmičio u Čempionšipu. Debi je imao protiv Derbija i skupio je deset nastupa na kojima je dao jedan gol mada je odradio sezonu do kraja. Nakon što je povrijedio petu metataralnu kost vratio se u Sanderlend aprila 2009. godine. Prvi gol za matični klub postigao je protiv Birmingema u trećem kolu Liga kupa dok je u Premijer ligi dao gol 19. decembra 2009. protiv Mančester Sitija. Bio je izabran a najboljeg mladog igrača ekipe za tu sezonu da bi 9. juna 2011. prešao u Liverpul, a transfer je iznosio između 16 i 20 miliona funti.

henderson-koventri

Debi za klub sa Enfilda imao je protiv bivšeg tima da bi 27. avgusta postigao prvi gol na meču sa Boltonom. Stoti nastup u Premijer ligi upisao je 29. septembra 2013. i zbog dobre forme imenovan je za zamjenika kapitena Danijela Agera. Prvi put kapitensku traku ponio je 29. novembra protiv Stouka jer je Stiven Džerard ostao na klupi. Petogodišnje produženje ugovora sa “redsima” potpisao je 23. aprila za sedmičnu platu od 100.000 funti. Kada se Džerard povukao juna 2015. Henderson je imenovan za kapitena da bi novi petogodišnji ugovor potpisao prošle godine.

henderson-england

Igrao je za četiri omladinske selekcije Engleske dok je prvi nastup za seniorski tim upisao 17. novembra 2010. u prijateljskoj utakmici protiv Francuske i tada je zajedno sa Džerardom zaigrao u srednjem redu. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine kao i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj dvije godine kasnije te Mundijala u Rusiji prošle godine. Do sada je odigrao 50 utakmica, ali se nije upisao među strijelce.