X-Time Out: Frenki de Jong

frenkie de jong

Još jedan izdanak holandske škole fudbala stupio je na veliku scenu i pokazao da je pred njim velika karijera dok svojom igrom ne odaje svoje godine.

Frenki de Jong rođen je 12. maja 1997. godine u Goreinhemu ili Gorkumu kako ga ko zove i prve fudbalske korake napravio je u Viljemu II u kojem je prošao sve omladinske kategorije od 2004. do 2015. godine kada je dobio prliku da se pokaže među seniorima. Debitantski nastup u dresu kluba iz Tilburga upisao je 10. maja 2015. kada je zamijenio Terela Ondana na utakmici sa Den Hagom. Tada je odigrao 22 minuta i nosio je dres sa brojem 24. To mu je ujedno bio i jedini nastup te sezone u holandskoj ligi da bi ga potom Ajaks doveo u svoje redove.

De-Jong-Willem II

Plaćen je milion evra kao deset odsto od naredne prodaje da bi tokom naredne dvije godine branio boje omladinskog kluba Ajaksa u kojem je skupio 46 nastupa i dao šest golova. Ipak, po potpisivanju ugovora ostao je u Viljemu II pa je od 23. avgusta do 31. decembra 2015. godine bio na pozajmici i upisao je jedan meč protiv Cvolea, a četiri puta je sjedio na klupi i nije ulazio u igru. Poslije povratka u Amsterdam januara 2016. do kraja sezone nastupio je na 15 mečeva i uglavnom je igrao na poziciji centralnog veznog fudbalera da bi na tim mečevima upisao dva gola i tri asistencije.

frenkie-talent

Nagradu za Talenat sezone dobio je 2017. a prvi nastup za seniorski tim imao je protiv Sparte iz Roterdama kada je u 88. minutu zamijenio Lasea Šenea. Ove sezone odigrao je 23 utakmice i dao tri gola dok je Barselona 23. januara objavila da je sa njim potpisala petogodišnji ugovor vrijedan 75 miliona evra koji počinje da važi 1. jula.

Frenkie-de-Jong netherland

Za reprezentaciju Holandije zaigrao je već u U15 selekciji da bi potom nastupao za U18, U19 i U21 timove, a skupio je sedam utakmica u dresu seniorskog tima dok je debi imao 6. septembra prošle godine protiv Perua u prijateljskom odmjeravanju snaga.