X-Time Out: Arjen Roben

arjen robben

Igra posljednu utakmicu za klub u kojem nastupa već deset godina i jedan je od najboljih krilnih igrača svog vremena ali prestaje da igra.

Velika karijera Arjena Robena bliži se kraju i danas bi trebalo da dobije koji minut u igri svog Bajerna protiv Ajntrahta. Rođen je 23. januara 1984. godine u Bedumu i igra ne poziciji lijevog krila. Njegovo rodno mjesto nalazi se pokraj Groningena i nakon što je od 1989. do 1996. godine igrao za ekipu koja nosi ime po njegovom rodnom mjestu prešao je u mnogo poznatiji Groningen u kojem je 2000. godine upisao debi u seniorskoj konkurenciji kod trenera Jana van Dajka. To se zbilo 3. decembra protiv RKC Valvijka kada je u 79. minutu zamijenio povređenog Leonarda dos Santosa, a tokom ljeta ustabilio se u prvom timu i do kraja sezone odigrao 18 utakmica.

robben_1

Za dvije sezone skupio je 46 nastupa i dao osam golova, da bi 2002. prešao u PSV gdje je odlično sarađivao sa Matejom Kežmanom, a navijači su ih zvali Betmen i Roben. Vodio je ekipu do šampionske titule. Dvije godine proveo je u Ajndhovenu i odigrao 56 ligaških mečeva na kojima se 18 puta upisao u strijelce. Tog ljeta sastao se sa menadžerom Mančester Junajteda Aleksom Fergusonom, ali je njegova ponuda od sedam miliona evra bila mala za čelnike kluba pa su prihvatili ponudu Čelzija tešku 18 miliona evropskih novčaninca.

robenpsv

Pošto je bio povrijeđen tokom predsezone i na samom početku prvi nastup za tim iz Londona imao je novembra 2004. protiv Rome, ali je u duelu sa Olivijeom Dakurom slomio kost u stopalu. Sjajne partije pružao je u Čelziju i tokom tri sezone na Stempford Bridžu odigrao je 67 ligaških mečeva i dao 15 golova. Uslijedio je poziv Real Madrida koji jednostavno nije mogao da odbije pa je 22. avgusta 2007. za 35 miliona evra stigao u glavni grad Španije.

roben-real

Prvi nastup u dresu “kaljevskog” kluba imao je 18. septembra protiv Verdera u Ligi šampiona. Dvije sezone ostao je na Santjago Bernabeuu i skupio 50 nastupa u Primeri i dao 11 golova, a nakon dolaska Kristijana Ronalda i Kake Roben je postao višak u timu pa 28. avgusta 2009. prešao u Bajern za 25 miliona evra. Uzeo je dres sa brojem deset kojeg je ranije nosio njegov zemljak Roj Makaj. Godinama je bio neizostavni dio ekipe pa je u Bundesligi skupio 200 mečeva i dao čak 98 golova.

roben-holland

Već 1999. nastupio je za U15 reprezentaciju Holandije da bi narednih godina bio dio svih selekcija, a prvi nastup u seniorskoj ekipi aprila 2003. protiv Portugala u prijateljskom meču. Dres nacionalnog tima nosio je sve do 2017. i skupio je 97 nastupa i dao 37 golova što govori o njegovoj ulozi u timu koja je bila vrlo bitna.