X-Time Out: Savo Milošević

savo milošević-time out

Veliko fudbalsko ime sjelo je na klupu beogradskog tima u kojem želi da započne trenersku karijeru i pokuša dostići visine koje je dostigao kao igrač.

Odluka rukovodstva Partizana da Savo Milošević preuzme kormilo od Zorana Mirkovića iznenadila je mnoge ljubitelje ovog kluba, a jasno je da je pred njim mnogo težak posao jer mu je ovo prvi samostalni trenerski angažman. Rođen je 2. septembra 1973. godine u Bijeljini i karijeru je započeo u ekipi Janje. Presudan momenat dogodio se u jesen 1987. godine, kada je u Janji gostovala omladinska reprezentacija Jugoslavije za koju su između ostalih igrali Alen Bokšić, Zvonko Milojević… Pred kraj utakmice na teren je istrčao tada četrnaestogodišnji Milošević.

milošević-igrač partizana

Iskoristio je prvu priliku koja mu se pružila. Savladao je Milojevića i postigao gol. Jedan od prisutnih trenera Ivan Čabrinović odmah ga je preporučio za kadetsku reprezentaciju. Nedugo zatim, na Savinu adresu stigao je poziv selektora kadeta Kunovca i Kobeščaka, ali i od Partizana. Prihvatio je poziv iz Beograda i kao debitant u sezoni 1992-93. u crno-bijelom dresu postigao 14 pogodaka. U naredne dvije sezone bio je najbolji strijelac Prve lige. Bio je u timu koji je 1994. osvojio drugu duplu krunu u istoriji Partizana. Za crno-bijele, za koje je igrao samo tri godine, na 98 prvenstvenih utakmica postigao je čak 65 golova. Osvojio je dvije uzastopne titule prvaka (1993, 1994) i jedan kup Jugoslavije (1994).

milošević-saragosa.jpg

Ljeta 1995. kupila ga je Aston Vila, a transfer je bio vrijedan 3,5 miliona funti što je bio klupski rekord u to vrijeme. U Engleskoj je postigao 29 pogodaka na 90 premijerligaških mečeva, a od trofeja uspio je da osvojio Liga kup. U finalu odigranom na Vembliju njegova ekipa pobijedila je Lids sa 3:0, a Milošević je postigao prvi gol na meču. Godine 1998. odlazi u Real Saragosu gdje je eksplodirao u svojoj drugoj sezoni kada je postigao 21 gol na 37 ligaških mečeva.

milošević osasuna

Nakon dobrih partija u Španiji, Savo je u ljeto 2000. potpisao ugovor sa Parmom vrijedan 25 miliona evra. Proveo je jednu i po sezonu sa njima, ali nije uspio da se nametne u paklenom konkurenciji. U januaru 2002. se vraća u Real Saragosu kao pozajmljen igrač. Odigrao je 16 utakmica do kraja sezone i postigao šest golova. Nakon toga je ponovo bio pozajmljen prvo Espanjolu, a zatim i Selti. U julu 2004. Milošević je potpisao trogodišnji ugovor sa Osasunom. Sa njima je kao iskusan igrač pružao dobre partije. U svojoj drugoj sezoni stigao je sa ovim malim timom do četvrtog mjesta u Primeri i kvalifikacija za Ligu šampiona.

milošević-parma

Napustio ih je u ljeto 2007. nakon što mu je istekao ugovor. U martu 2008. odlazi u ruski Rubin Kazanj sa kojim je stigao do prve titule ruskog prvaka u klupskoj istoriji. Postigao je odlučujući gol za titulu na meču sa Saturnom. Na kraju te sezone se penzionisao u 35 godini.

savo02

Milošević je odigrao 102 meča i postigao 37 golova za reprezentacije SRJ, SCG i Srbije. Debitovao je u decembru 1994. na prijateljskom meču sa Brazilom igranom u Porto Alegreu. Na Evropskom prvenstvu 2000. bio je zajedno sa Patrikom Klajvertom najbolji strijelac šampionata sa pet postignutih golova, s tim što je odigrao jedan meč manje od Holanđanina. Na Svjetskom prvenstvu 2006. odigrao je svoj 100. meč u reprezentaciji, u porazu 6:0 od Argentine.

milošević-srbija

Svoj posljednji meč i ujedno jedini za reprezentaciju Srbije, odigrao je 19. novembra 2008. protiv Bugarske postigavši dva gola u pobjedi Srbije od 6:1. Trenersku karijeru započeo je 2011. kao pomoćnik selektora Crne Gore Branka Brnovića da bi 27. marta ove godine sjeo na klupu Partizana.