Poznato 6 nositelja i 25 klubova koji su se plasirali u LŠ

champion league uefa
picture source: http://www.expressno.ba

U grupnu fazu Lige šampiona automatski se do sada plasiralo 25 klubova.

Osvajač Lige šampiona, osvajač Europa lige, po četiri prvoplasirane ekipe iz Španije, Engleske, Italije i Njemačke, po dva tima iz Francuske i Rusije te prvaci Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Obzirom da su ovosezonski finalisti Liverpul i Totenhem kroz prvenstvo osigurali plasman u elitno takmičenje automatski je plasman u grupnu fazu osigurao i prvak Austrije koja zauzima 11. mjesto na UEFA rang listi.

Barselona, Atletiko Madrid, Real Madrid i Valensija će predstavljati Španiju. Mančester Siti, Liverpul, Čelzi i Totenhem Englesku, a Juventus, Napoli, Inter i Atalanta kao debitant u takmičenju će biti predstavnici Italije.

man.city

Iz Njemačke su se plasirali Bajern, Borusia Dortmund, RB Lajpcig i Bajer Leverkuzen. PSŽ i Lil su predstavnici Francuske u grupnoj fazi, a Zenit i Lokomotiva Rusije.

Grupnu fazu još su osigurali Benfika (Portugal), Šahtjar Donjeck (Ukrajina), Genk (Belgija), Galatasaraj (Turska) i Salzburg Austrija.

Direktan plasman u grupnu fazu će izboriti i Arsenal ukoliko u finalu Europa lige koje se igra u srijedu pobijedi Čelzi.

BARCELONA-LEVANTE

Šampioni šest najbolje rangiranih prvenstava će imati status nositelja, a to su Barselona (Španija), Mančester Siti (Engleska), Juventus (Italija), Bajern (Njemačka), PSŽ (Francuska) i Zenit (Rusija).

U prvom šeširu prilikom žrijeba naći će se još aktuelni osvajač Lige šampiona, tj. Totenhem ili Liverpul, te pobjednik Europa lige, odnosno Arsenal ili Čelzi.