X-Time Out: Luka Zahovič

luka zahovič

Šta god uradi u igračkoj karijeri njega će uvijek gledati kao sina slavnog reprezentativca mada bi i on mogao da napravi solidnu karijeru jer će oca teško stići.

Luka Zahovič sin je nadaleko poznatog Zlatka i rođen je 15. novembra 1995. godine u Gimaraešu, a sada nastupa u Mariboru. Mjesto rođenja uslovljeno mu je bilo očevom karijerom pa je fudbal počeo trenirati 2001. u Valensiji dok je Zlatko igrao za “šišmiše” da bi vrlo brzo prešao u Benfiku i tu ostao šest godina. Zatim je od 2007. do 2009. bio član Pobrežja da bi  potom postao član Maribora. Sve do 2013. bio je član juniorskog tima da bi prvu šansu u seniorskom sastavu dobio 2013. na meču protiv Aluminija kada je ušao u igru kao zamjena pred sam kraj.

zahović-hereven

Ipak, odmah te sezone poslat je na pozajmicu u Veržej gdje je na deset utakmica dao tri gola dok mu trener Maribora Ante Šimundža nije dao malo više minuta da se dokaže. Sezona 2014-15 za njega je bila prekretnica i u njoj se proslavio i na meču protiv Radomlja dao je gol čim je ušao u igru da bi potom vrlo brzo nastavio sa dobrim igrama. Na 45 utakmica dao je 13 golova pa je oko na njega bacio Herenven sa kojim je dogovorio trogodišnju saradnju sa opcijom produžetka na još dvije, a transfer je vrijedio oko 700.000 evra.

zahović maribor

Nije opravdao očekivanja pa je odigrao samo osam mečeva tokom sezone 2015-16 u svim takmičenjima pa je uslijedila pozajmica Mariboru koja je realizovana 24. avgusta i tokom sezone 2016-17 odigrao je 28 utakmica i dao 15 golova. Da se neće vraćati u holandski tim bilo je objavljeno 27. februara 2017. da bi 23. maja iste godine dogovorio povratak u Maribor. Ove sezone na 32 utakmice postigao je 18 golova.

zahović-slovenija

Predstavljao je reprezentaciju Slovenije u svim omladinskim kategorijama da bi prvi poziv za seniorski tim dobio 23. maja prošle godine za prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom dok je debi imao protiv Kipra 16. oktobra, a poslije toga upisao je još samo jedan nastup.