X-Time Out: Vilijam Karvaljo

Carvalho

Rođen je u Africi, a igra za evropsku reprezentaciju u kojoj se proslavio i stekao ime.

Vilijam Silva de Karvaljo rođen je 7. aprila 1992. godine u Luandi, glavnom gradu Angole da bi još kao dječak sa porodicom preselio u Portugal gdje je organizovanije počeo da se bavi fudbalom. Kao trinaestogodišnjeg dječaka primijetili su ga skauti lisabonskog Sportinga u čijoj fudbalskoj akademiji je nastavio sa daljim usavršavanjem. Za prvi tim Sportinga debitovao je 3. aprila 2011. u prvenstvenoj utakmici protiv Vitorije Gimaraeš.

karvaljo-sporting

To mu je bio i jedini nastup za klub te sezone, a već naredne sezone proslijeđen je na pozajmicu, prvo u trećeligaša Fatimu za kojeg je odigrao 13 mečeva i dao tri gola, a potom i u belgijski Serkl Briž gdje je skupio 48 utakmica na kojima je protivničke mreže tresao tri puta. Po povratku u Lisabon postepeno je postao standardni prvotimac. Prvi pogodak za Sporting postigao je 27. oktobra 2013. u derbiju sa Portom da bi naredne sezone osvojio prvi trofej u karijeri i to pehar namjenjen pobjedniku portugalskog kupa, a u finalnoj utakmici je odigrao svih 120 minuta protiv Brage.

William-Carvalho-Real-Betis

Za Sporting je odigrao 143 utakmice i dao deset golova da bi 13. jula 2018. sa Betisom potpisao petogodišnji ugovor dok je transfer iznosio 16 miliona eura plus četiri miliona bonusa dok bi u narednom periodu moglo da dođe još deset miliona, a kasnije čak i 20 odsto na njegova prava. Debi u La ligi imao je 17. avgusta protiv Levantea.

karvaljo U21

Karvaljo je igrao za sve mlađe reprezentativne selekcije Portugala, a u trenutku kada je igrao za mladu reprezentaciju imao je i pozive od čelnih ljudi Fudbalskog saveza Angole da nastupa za svoju rodnu zemlju, koje je on odbio. U dresu seniorske reprezentacije Portugala debitovao je 19. novembra 2013. u revanšu baraža za Svjetsko prvenstvo 2014. protiv Švedske. Pola godine kasnije zaigrao je i na Mundijalu u Brazilu, a prvu utakmicu odigrao je 22. juna pošto je ušao kao zamjena u drugom poluvremenu utakmice sa SAD. Potom je odigrao i kompletnu utakmicu protiv Gane u narednom kolu.

carvalho portugal

Nakon SP igrao je i na EP za mlade u Češkoj 2015. gdje je selekcija Portugalije igrala finale. Bio je član reprezentacije i na EP u Francuskoj 2016. kada je njegov tim prvi put u istoriji postao šampion Evrope, a igrač sredine terena nastupio na pet mečeva uključujući i finale protiv Francuske. Prvi gol za reprezentaciju postigao je u kvalifikacionoj utakmici za SP u Rusiji protiv  Letonije, 13. novembra 2016. godine. Do sada je skupio 55 mečeva i dao dva gola.