X-Time Out: Leonardo Spinacola

spinazzola_italia

Poslije mnogo godina provedenih na pozajmicama konačno je prošle sezone dobio priliku u svom klubu i u potpunosti opravdao očekivanja tako da bi iduće sezone mogao da bude jedan od nosilaca igre.

Leonardo Spinacola rođen je 25. marta 1993. godine u Folinju, pokrajina Peruđa, i nastupa za Juventus i reprezentaciju Italije. Kao dječak fudbal je počeo trenirati u lokalnom klubu Virtus Folinjo kada je imao šest godina da bi se Sijeni pridružio 2007. i tu ostao do 2010. kada ga je Juventus uzeo na pozajmicu i ubacio u tim Primavere. Juna 2012. Juve je potpisao 50 odsto prava na njega vrijedna 400.000 evra da bi 5. jula iste godine on i Filipo Bonipetri bili pozajmljeni Empoliju koji se takmičio u Seriji B.

spinazzola_leonardo_empoli

Prvi meč kao profesionalac odigrao je 1. septembra kada je na poluvremenu protiv Novare ušao u igru. Prvi gol kao profesionalac postigao je protiv Livorna, a poslije samo sedam nastupa za Empoli januara 2013. poslat je na pozajmicu u Lanćano. Tu je odigrao samo tri meča da bi 10. avgusta 2013. poslat na pozajmicu u Sijenu. Za nju je skupio 24 utakmice i dao jedan gol da bi juna iduće godine uslijedilo obnavljanje ugovora o suvlasništvu nad Spinacolom.

spinazzola-atalanta

Nakon što je Sijena bankrotirala u julu Juventus je preuzeo ostalih 50 odsto ugovora i poslao ga na pozajmicu u Atalantu. Nastupio je na samo dvije utakmice, a debi u najvišem razredu italijanskog fudbala imao je 31. avgusta protiv Verone. Zatim je tokom 2015. bio pozajmljen Vićenci (10 utakmica, bez gola), a sezonu 2015-16 proveo je u Peruđi (34 utakmice, bez gola). Nova pozajmica Atalanti desila se 2016. i ostao je sve do ljeta 2018. i odigrao 48 mečeva na kojima se nije upisao među strijelce. Zbog povrede dugo je čekao debi u dresu Juventusa pa je prvu utakmicu odigrao 12. januara ove godine protiv Bolonje u Kupu Italije dok je prvi meč u Ligi šampiona odigrao protiv Atletiko Madrida.

spinazzola-juventus

U 2011. godini upisao je jedan nastup za U19 reprezentaciju Italije da bi potom upisao jedan nastup za U20 tim. Debi u seniorskom timu imao je 28. marta 2017. protiv holandije u prijateljskom meču. Ofanzivni lijevi bek do sada je skupio sedam nastupa za “azure”.