X-Time Out: Oskar Kardozo

oskar kardozo

Najiskusniji je među svojim sunarodnicima koji će pokušati da naprave dobar rezultat na kontinentalnoj smotri. Jedan je od onih iz slavne generacije koja je bez problema ostvarivala plasman na Mundijal.

Oskar Rene Kardozo Marin rođen je 20. maja 1983. godine u Huan Euologio Estegaribiju koji se nalazi u unutrašnjosti Paragvaja. Odrastao je na farmi u siromaštvu pa mu je otac dozvolio da se bavi fudbalom jer nisu bili u stanju da zarade dovoljno novca za pristojan život. Njegova majka govorila je da nisu imali para da mu kupe kopačke ili loptu. Seniorski fudbal zaigrao je sa 20 godina  u 3. februaru iz Sijudad del Estea koji se takmičio u drugoj ligi Paragvaja u kojem je činio napadački tandem sa Robertom Gamarom.

cardozo-nacional

Tu je ostao jednu sezonu i na 34 utakmice dao 20 golova. Zatim je postao član Nacionala iz Asunsiona u kojem je proveo dvije sezone i na 63 meča dao 22 gola, a bio je prvi napadač ekipe. To mu je donijelo transfer u mnogo poznatiji Njuelas Old Bojs iz Argentine koji je za njega platio 1,2 miliona dolara i tu se pridružio zemljacima Dijegu Gavilanu, Santjagu Salsedu i legendarnom golmanu Hustu Viljaru. Bio je proglašen najboljim fudbalerom Paragvaja za 2006. godinu, a tokom sezone 2006-07 za argentinski tim dao je 21 gola na 33 meča.

cardozo-benfica

Zvaničan član Benfike postao je 21. juna 2007. koja ga je platila 9,1 miliona evra za 80 odsto prava na njega i bio je drugi najskuplje plaćen igrač portugalskog tima nakon Simaa Sabrose za kojeg su izdvojili 13 miliona evra 2001. godine. Prvu sezonu završio je sa 22 gola i bio je jedan do glavnih igrača ekipe te postao njen zaštini znak. Njegova majka je govorila da kada je prešao u Evropu samo je štedio pare da kupi kuću cijeloj porodici, ali da njoj nikada nije rekao šta radi. Jednog dana samo je došao i rekao da idu sa njim da im pokaže njihov novu kuću koja je imala fudbalski teren u dvorištu.

cardozo-trabzon

Teško je pobrojati sve golove koje je postigao u dresu lisabonskih “orlova” pa je sve do 2014. skupio 175 nastupa na kojma je dao čak 112 golova. Rastanak sa Benfikom desio se 4. avgusta 2014 kada se pridružio Trabzonsporu koji je platio za njega pet miliona evra dok je on potpisao ugovor po kojem je zarađivao dva i po miliona evra po sezoni. Poslije dvije sezone i 50 utakmica na kojima se 25 puta upisao među strijelce uslijedio je prelazak u Olimpijakos. Sa grčkim timom potpisao je saradnju 31. avgusta 2016. da bi nakon godine vratio se u Paragvaj i postao član Libertada za kojeg i dalje nastupa.

oscar_cardozo

Debi za Paragvaj imao je 7. oktobra 2006. u prijateljskoj utakmici sa Australijom da bi prvi gol dao 5. juna protiv Meksika takođe na prijateljskom meču. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi gdje je njegova selekcija stigla do četvrtfinala prvi put u istoriji. Do sada je odigrao 51 meča i dao 11 golova