Delfini u borbi za Tokijo

SRB-waterpolo.
picture source: http://mondo.rs

Počinje bitka za Tokio. Vaterpolisti Srbije večeras  u prvom kolu grupe B finalnog turnira Svjetske lige na Tašmajdanu protiv Australije počinju bitku ne samo za zlato i ček od 100.000 dolara, već i za plasman na Olimpijske igre 2020. u Tokiju.

Vaterpolo timu Srbije, čiji je UNIQA zvanično osiguranje, rivali u grupi su još i Hrvatska  i Kazahstan. Od petka slijedi nokaut faza, finale je u nedelju. U drugoj grupi, A, su: Španija, Mađarska, Japan i Kanada.

“Delfini” su se prošle nedelje pripremali baš sa “kengurima”, sa kojima posljednjih godina vode žestoke duele.

andrija prlainović

Australija je odlična u to smo se uvjerili i na treninzima. Imaju najbolji sastav od Rija 2016, jer su im se vratili stariji igrači. Dosta dobra ekipa i ozbiljan protivnik – ističe Andrija Prlainović.

Jedan od najboljih vaterpolista Srbije za reprezentaciju, tada SCG, je debitovao 2005. na finalu Svjetske lige na Tašmajdanu. Tada je osvojena prva od 11 zlatnih medalja.

Moje prvo veliko takmičenje, velika pobjeda nad Mađarskom u finalu. Sjećam se tog turnira, baš kao i EP 2006. na Tašmajdanu. Za ovaj bazen vežu me jako lijepe uspomene, plivalište ima veliku istoriju i značaj i za svjetski vaterpolo. Očekujem lijepu atmosferu, puno dobrih utakmica, nadam se dobroj igri i plasmanu na OI – kaže Prlainović.

Nova zvjezda mađarskog OSC smatra da nijedna ekipa nije u idealnom položaju, jer je dosta igrača nastupilo na F8 Lige šampiona prije 10 dana u Hanoveru.

vaterpolo-srbija

Svjetska liga nema ogroman značaj, ali sada je bitna zbog olimpijske vize. Mnogo bi nam značilo da već sada skinemo veliku brigu sa vrata. Posljednja tri puta smo baš u ovom takmičenju izborili Igre i volio bih da tako i ostane – optimista je Prlainović.

Dušan Mandić podvlači da “delfine” očekuje izuzetno težak turnir, jer za šest dana moraju da odigraju šest utakmica:

Neki od nas su igrali završni turnir Lige šampiona, neko se proveo malo bolje, neko malo gore, nema vremena ni za slavlje, ni za kajanje, ni za žaljenje, moramo da se okrenemo Svjetskoj ligi. Glavni cilj ovog ljeta je plasman na OI. To moramo da uradimo već sada ili na SP u Koreji, kako ne bismo kartu za Tokio jurili na EP u Mađarskoj ili svjetskim kvalifikacijama. –

Uzdanica Pro Reka naglašava da su im koristili treninzi sa Australijom, kako bi se i navikli na nova pravila:

Australijanci su izuzetno fizički spremni i uvijek nas dobro izmore. Domaći teren s jedne strane stvara pritisak, s druge strane drago nam je da igramo u Beogradu. Bazen jako lijepo izgleda, nadam se da će tribine biti pune, što bi nam jako značilo. Želimo da sa navijačima od utakmice do utakmice idemo ka vrhu. –