Zvezda oprezno u Litvaniji

zvezda-trening-litvanija
picture source: www.vesti-online.com

Marijampole prvi avgust 2018. – Marijampole 9. jul 2019. godine. Crvena Zvezda je prije godinu dana na noge šampiona Litvanije došla sa prednošću od 3:0 iz Beograda i trijumfom od 2:0 te lako obezbjedila plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Danas odlazi na start kvalifikacija za Ligu šampiona sa mnogo većom dozom opreza iako se tim Suduve nije mnogo mijenjao od prošlogodišnjeg meča, a ovaj koji vodi trener Vladan Milojević po imenima trebalo bi da bude mnogo jači.

Opet, bojazan postoji jer Suduva može i da oduva rivala kod kuće. Kiparski APOEL je prošle sezone na startu kvalifikacija bio zbrisan sa lica zemlje od Suduve (3:1), što je bila posljedica opuštanja, potcjenjivanja ali i nedostatka takmičarskih mečeva. Litvanci su u jeku sezone, Suduva je u top-formi, pogotovo napadači Mihret Topčagić (osam golova), Kanađanin Tosan Rikets (osam golova) i Austrijanac Sandro Gotal, koji je uz tri gola nanizao 11 asistencija.

suduva-zvezda

U odnosu na prošlu sezonu, nema špica Sesilije i Azeveda, ali se čini da je tim trenera Vladimira Čeburina sa Tadićem, Gotalom, Topčagićem i Riketsom efikasniji. Tim koji je lako pobjedio Kauno Žalgiris 3:0 (het-trik Topčagića) bio je: Kadrum – Kerla (Hladik), Jankauskas, Živanović – Švrljuga, Čađenović, Verbickas (Golubickas), Slavickas – Tadić, Topčagić, Gotal (Vezevicijus).

Zadovoljan sam tokom priprema, nadam se da ćemo u evropskim kvalifikacijama krenuti pobjedom, to bi nam svima mnogo značilo. Nisam igrao prošle godine protiv Suduve, ali većina saigrača jeste. To iskustvo će nam značiti. Ako damo sto odsto svojih mogućnosti, možemo da se nadamo dobrim rezultatima u Evropi – uvjerava štoper Nemanja Milunović.

zvezda-litvanija

Trener Vladan Milojević će od prošlogodišnjeg sastava u Litvaniji imati golmane Milana Borjana i Zorana Popovića, Marka Gobeljića, Filipa Stojkovića, Vujadina Savića, Srđana Babića, Milana Rodića, Branka Jovičića, Dušana Jovančića i El Fardu Bena, dok je Milan Jevtović otpao zbog povrede. Treba reći da će od startne postave iz prošle sezone u utorak  na terenu biti: Borjan, Rodić, Jovičić i Ben. Crveno-beli su već izdefinisali sastav na pripremama: Borjan – Gobeljić, Milunović, Babić, Rodić – Jovičić, Jovančić – Ben, Ivanić, Marin – Boaći.

Od novajlija minute će teško ko da dobije. Radovan Pankov još nije fit, sa Kanjasom se neće rizikovati, dok je fizička forma Tomanea i dalje nepoznanica, a Žander nije ni prijavljen za ovo kolo.

Crvena Zvezda je favorit, ali samo ako bude igrala sa istim žarom i energijom kao u prethodne dvije sezone kada je od prvog kola stizala u grupne faze Lige Evrope i Lige šampiona. Danas, niti je prvak Litvanije isti, niti je to šampion Srbije.