X-Time Out: Riki van Volsvinkel

Van-Wolfswinkel

Iza njega je veoma bogata karijera mada nije uvijek bio u vrhuskoj formi pa je zbog toga mijenjao klubove dok se sada skrasio u Bazelu gdje je jedan od najboljih napadača koje kluba ima.

Riki van Volfsvinkel rođen je 27. januara 1989. godine u malom holandskom mjestu Vundenbergu koji se nalazi u okrugu Utreht i ozbiljnje se fudbalom počeo baviti u Viteseu 1999. godine gdje je igrao za omladinske kategorije sve do 2008. kada je dobio priliku da se okuša u seniorskom sastavu. Kao junior dobio je najgradu za najboljeg strijelca lige koju mu je uručio Vesli Snajder 2007. da bi debi u najjačem timu imao 5. aprila 2008. u meču sa Spartom iz Roterdama.

volsvinkel-vitese 2009

Tokom sezone 2008-09 bio je starter na susretu sa De Grafšapom da bi na trećem meču sezone protiv Sparte iz Roterdama postigao prvi gol. Samo jednu sezonu Van Volfsvinkel proveo je u Viteseu za kojeg je odigrao 33 utakmice i postigao osam golova da bi 29. maja 2009. potpisao trogodišnji ugovor s Utrehtom i odmah u prvom meču postigao gol. Nije ga odradio do kraja pa je poslije dvije godine tokom kojih je odigrao 64 utakmice i dao 26 golova prešao u Sportig iz Lisabona za 5,4 miliona evra, a potpis na ugovor stavio je 3. juna 2011.

volsvinkel-utreht

Prvi gol za portugalski tim dao je 10. septembra 2011. protiv Pakoše Fereire da bi u glavnom gradu Portugala ostao dvije sezone u kojima je dao 28 golova na 55 mečeva. Tada je prešao u engleski Norvič koji je za njega izdvojio deset miliona eura uz dva miliona eura bonusa da bi ugovor na četiri godine bio potpisan 22. marta 2013. Kasnije je priznao da je legenda holandskog fudbala Johan Neskens najviše uticao da donese takvu odluku po pitanju kluba.

 volsvinkel-norič

Iako je stigao kao veliko pojačanje nije uspio da prenese formu pa je tokom prve sezone postigao samo jedan gol na 25 mečeva i to na debitantskom meču. Pošto je njegova ekipa ispala iz Premijer lige u sezoni 2014-15 bio je član Sent Etjena u kojem je na 28 susreta pet puta pogodio protivničku mrežu. To nije zadovoljilo ukuse čelnika Norviča pa je uslijedila nova pozajmica, ovaj put u Betis.

wolfswinkel2

Ni u španskom klubu nije imao previše sreće jer je na 16 mečeva postigao samo jedan gol. Nakon toga vratio se u Vitese gdje je želio da vrati formu koja ga je krasila ranije. To se pokazalo kao odličan potez pa je na 32 utakmice dao 20 golova što ga je preporučilo Bazelu sa kojim je 14. juna 2017. dogovorio trogodišnju saradnju. Debi je imao 22. jula protiv Jang Bojsa da bi prvi gol postigao već u narednom kolu. Zbog povrede nije igrao tri mjeseca i do sada je dao 24 gola na 50 utakmica.

wolfswinkel_holland

Bio je član U19 reprezentacije Holandije kao i U21, da bi skupio dva nastupa i za prvi tim. Prvu je igrao protiv Ukrajine u prijateljskom odmjeravanju snaga da bi potom igrao i protiv Indonezije, a zatim nije dobijao poziv.