X-Time Out: Maciej Ribus

Maciej_Rybus

Nakon što se proslavio u rodnoj zemlji zatim dokazao u Rusiji imao je izlet u jednu od najjačih evropskih liga, ali tamo nije uspio da se nametne pa se vratio tamo gdje je pružao vrlo dobre partije.

Maciej Ribus rođen je 19. avgusta 1989. godine u Lovicu pokraj Lođa i igra na poziciji lijevog krila ili lijevog beka u moskovskom Lokomotivu. Kao dječak fudbal je počeo trenirati u Pelikanu iz rodnog mjesta koji ga je prodao malo poznatom Šamotuliju gdje je ostao samo jednu sezonu 2006-07 i to mu je bila odskočna daska za Legiju koja ga je primijetila i dovela u svoje redove 2007. godine.

ribus-legija

Nije dugo čekao da zaigra u prvom timu pa je debi upisao 15. novembra u meču Kupa Poljske protiv Diskobolije Grodžik kada je ušao u igru umjesto Marsina Smolinskog u 56. minutu. Nakon nekoliko dobrih partija trener Jan Urban odlučio je da ga priključi prvom timu pa je debi u Prvoj ligi Poljske imao 24. novembra, a od tada uglavnom je u igru ulazio kao zamjena da bi se pred kraj sezone izborio za mjesto u prvom timu. Prvi gol u Ekstraklasi postigao je decembra 2007. protiv Gornika iz Zabrzja da bi aprila iduće godine postigao drugi gol u susretu sa Vislom Krakov.

ribus-legija

Pet sezona proveo je u klubu iz Varšave za kojeg je odigrao 102 meča i dao 13 golova da bi tada prešao u redove Tereka iz Groznog. Transfer je iznosio 2,7 miliona eura što je bo treći najskuplji transfer Legije i ugovor je potpisan 13. juna 2012. Debi je imao 3. marta 2012. protiv Tom Tomska i ostao je četiri sezone u klubu iz Čečenije za kojeg je upisao 101 nastup i dao 18 golova.

ribus-lion

Tada je uslijedio transfer u Lion koji ga je 21. juna 2016. doveo na tri godine. Debi je imao protiv Kaena, ali se nije snašao u francuskom klubu kojeg je napustio poslije jedne sezone tokom koje je odigrao 19 mečeva. Prihvatio je poziv Moskovljana sa kojima je 19. jula 2017. potpisao trogodišnji ugovor. Samo 11 dana kasnije upisao je prvi nastup protiv Anžija iz Mahačkale. Od tada je odigrao 37 utakmica i postigao jedan gol.

maciej-rybus-powolania

Bio je član U19 i U21 reprezentacije Poljske da bi debi i najjačem timu imao 14. oktobra 2009. protiv Rumunije u Varšavi, a samo četiri dana kasnije na meču sa Kanadom postigao i prvi gol. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva prošle godine u Rusiji i do sada je skupio 54 nastupa.