X-Time Out: Fabijan Klos

fabian klos

Prvo ime ovog njemačkog kluba je njihov kapiten i prvi izbor u vrhu napada koji po prezimenu podsjeća na čuvenog golmana dortmundske Borusije, ali nije sa njim u srodstvu.

Fabijen Klos rođen je 2. decembra 1987. godine u Gifhornu malom mjestu pokraj Volfzburga u Donjoj Saksoniji. Igra napadača u Arminiji iz Bilefelda dok mnogi misle da ima rodbinske veze sa Štefanom Klosom koji se proslavio braneći za Borusiju i škotske Rendžerse mada to nije tačno. Fudbalom se počeo baviti u rodnom mjestu u amaterskom klubu i već tu je pokazao da od njega može biti dobar napadač.

fabian-klos-bielefeld

Priliku da zaigra u seniorskoj konkurencji dobio je u malo poznatom Majneresenu 2005. godine za kojeg je nastupao naredne dvije sezone da bi tada zaigrao za Gifhorn u kojem je takođe proveo dvije sezone. U tom periodu odigrao je 58 utakmica i dao 49 golova što ga je preporučilo Volfzburgu u kojeg je stigao 2009. godine. I pored mnogo truda nije uspio da se nametne treneru prvog tima pa je tokom dvije sezone nastupao za B tim u Regionalnoj ligi sjever i na 64 utakmice mrežu tresao 22 puta.

fabian-klos-bielefeld 2

Član Arminije postao je ljeta 2011. zajedno sa Maksimilijanom Alšvedeom kada se tim iz Bilefelda takmičio u Trećoj ligi Njemačke. Debi je imao u prvom kolu kada je zamijenio Johanesa Rana protiv B tima Štutgarta. U prvoj sezoni postigao je deset golova i bio proglašen najboljim igračem Treće lige. Iduća sezona bila je još uspješnija za njega jer se 20 puta upisao među strijelce i bio najbolji strijelac Treće lige zajendo sa Antonom Finkom iz Čemnica, a Arminija se plasirala u Cvajtu. Ostao je u klubu kada je on 2014. ispao iz Druge lige u Treću pa se ponovo vratio, a do sada je odigrao 259 utakmica i dao 110 golova.