X-Time Out: Emanuel Pogatec

emanuel-pogatec

Igrao je za mnogo klubova do sada i provodi treću sezonu u istom klubu, a godinama je bio standardni član svoje reprezentacije.

Jedan od onih igrača koji su obilježili posljendih 15-ak godina fubala u Austriji je Emanuel Pogatec koji je rođen 16. januara 1983. godine u Gracu gdje je u Šturmu počeo da igra fudbal. Tu nije dobio pravu priliku pa je debi u seniorskoj konkurenciji imao u Kerntenu za kojeg je tokom sezone 2000-01 odigrao 33 utakmice, ali se nije upisao među strijelce što i ne čudi jer igra na poziciji štopera.

emanuel-midlsbro

Uočio ga je Bajer Leverkuzen i doveo u svoje redove da bi prvu sezonu odigrao u B timu i nastupio na 26 utakmica. Ipak, sezonu 2002-03 proveo je u švajcarskom Arau i na 23 meča protivničku mrežu zatresao tri puta da bi potom 2003-04 bio član Gracera u kojem je skupio 53 nastupa i dva gola. Pošto Bajer nije računao na njega poslao ga je 2005. u moskovski Spartak gdje je igrao na 11 utakmica prije nego je slomio nogu Jaroslavu Haritonkijem pa je suspendovan na nekoliko mjeseci što je kasnije ublaženo.

 pogatec-hanover

Iste godine napravio je potez karijere jer je potpisao ugovor sa Midlzborom vrijedan 1,8 milina funti i debi imao protiv Čarltona 25. avgusta. Tokom utakmice sa Bazelom 30. marta 2006. imao je veliki hendikep. U sudaru sa Mladenom Petrićem slomio je nos, jagodičnu kost i vilicu pa je tri mjeseca bio odsutan sa terena. Pet sezona proveo je u klubu sa sjevera Engleska za kojeg je odigrao 123 utakmice i dao četiri gola da bi 2. juna 2010. postao član Hanovera sa kojim je potpisao trogodišnji ugovor i debi imao na meču sa Ajntrahtom. Poslije dvije sezone, 57 utakmica i jednog gola prešao je u Volfzbrug gdje je odigrao samo osam mečeva, a tokom 2013 bio je pozajmljen Vest Hemu gdje je nastupio na šest mečeva.

EmanuelPogatetz_columbus

Novi klub u Njemačkoj bio mu je Nirnberg sa kojim je potpisao ugvor 2. jula dok je Tim Klose otišao u suprotnom smjeru. Skupio je 23 meča i dao jedan gol da bi se 9. septembra 2014. otisnuo u novu avanturu i potpisao saradnju sa Kolumbusom u MLS ligi. Dogovor jr bio na tri sezone, ali je odigrao samo jednu i po i 5. janura 2016. stigao je u Union Berlin gdje je završio sezonu. Dogovor Sa Laskom postignut je maja 2017. pa je i dalje član ekipe iz Linca.

Pogatetz-austria

Igrao je za omladinske kategorije reprezentacije Austrije i debi u prvom timu imao je 18. maja 2002. protiv Njemačke kada je u 83. minut zamijenio Ernsta Dospela. Prvi gol za nacionalni tim postigao je 6. septembra 2003. protiv Holandije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine. Član reprezentacije bio je sve do 2014. godine i do tada je skupio 61 nastup na kojima je dao dva gola.