X-Time Out: Injaki Vilijams

inaki-williams

Na prvi pogled pomalo čudno izgleda da jedan tamnoputi fudbaler igra za klub koji i dalje odbija dovoditi pojačanja iz inostranstva već je prvenstveno oslonjen na svoju školu.

Ipak, Injaki Vilijams ima pravo da igra za Atletik Bilbao pošto je rođen u Bilbau 15. juna 1994. godine. Dijete je emigranata iz Gane koji su prema priči pješke pregazili pustinju i malim brodom stigli do Španije dok je Injaki najveći dio djetinjstva proveo u Pamploni gdje je u istoimenom klubu počeo da igra fudbal. Spazio ga je Atletik i doveo u svoju akademiju kada je imao 18 godina, a prvu sezonu proveo je igrajući u omladinskom timu gdje je impresionirao svoje trenere jer je postizao gol skoro na svakoj utakmici.

inaki-williams_

Ipak, seniorsku Karijeru započeo je u Baskoniji koja se takmičila u Trećoj ligi i tokom jedne sezone odigrao je 18 mečeva na kojima je dao sedam golova. Odmah poslije toga prekomandovan je u B tim Atletika sa kojim je igrao u Segundi, ali se povrijedio u avgustu pa je na teren ponovo kročio u oktobru, a sezone je proveo igrajući naizmjenično za A i B tim Atletika.

inaki-williams athletic bilbao

Na početku sezone 2014-15 potigao je het-trik protiv Amorebiete da bi isto ponovio samo nekoliko dana kasnije protiv Leioae i sa 13 golova na 18 utakmica pomogao je timu da ostane u drugoj ligi. Prvi gol u najvišem nivou postigao je 17. maja 2015. u susretu sa Elčeom i to u posljednjoj minuti čime je donio pobjedu svom timu. Već pet godina stalni je član najjačeg tima Atletika i do sada je upisao 157 nastupa na kojima je dao 33 gola.

Inaki-Spain

Bio je član mlade reprezentacije Španije od 2015. do 2017. godine i odigrao je čak 17 utakmica te postigao tri gola da bi za sada jednu utakmicu u seniorskom sastavu odigrao 12. oktobra 2018. protiv Venecuele u prijateljskom susretu.