X-Time Out: Žander

žander-crvena zvezda

Stigao je u Crvenu Zvezdu kao veliko pojačanje i dio onoga što zna pokazao je u meču protiv Kopenhagena u Danskoj kada je zatvorio sve prilaze svome golu po lijevoj strani pa je za očekivati da sa dobrim partijama nastavi i u narednim mečevima.

Žander Riberiro Santana rođen je 8. jula 1988. godine u Feiri de Santani u brazilskoj saveznoj državi Bahija koji se nalazi 100 kilomtara od Salvadora i igra lijevog beka u Crvenoj Zvezdi gdje minutažu dijeli sa Milanom Rodićem. Fudbalom se počeo baviti u klubu Uniao Sao Žoao koji se nalazi u okolini Sao Paula i u njemu proveo omladinske dane. Debi na seniorskoj sceni imao je 2008. godine u Marilji iz Sao Paula gdje je proveo jednu sezonu i zabilježio 37 utakmica i dva gola da bi potom 2010. preselio u Žuventud u kojem je odigrao samo šest mečeva.

žander-olhanense

Dolazak u Evropu desio se 2011. kada je stigao u Portugal što je za njega bila olakšavajuća okolnost jer govore istim jezikom, a izbor je pao na Olhanenše. U klubu iz Olhao Algrvea proveo je dvije i po sezone te bio standardni član, a odigrao je 52 prvenstvena meča i dao samo jedan gol. Potom je igrao u Portugaliji po jednu sezonu i za Žil Visente gdje je tokom jedne sezone skupio 21 utakmicu bez postignutog gola, a onda je sezonu 2015-16 proveo u Avešu za kojeg je dao pet golova na 17 mečeva.

žander-apolon

To mu je donijelo transfer u Moreirenše gdje se nije proslavio pa je nastupio na samo 11 mečeva mada je sa njim osvojio Liga kup Portugala. To mu je ujedno bio i posljednji klub za kojeg je igrao u Portugalu jer je ljeta 2017. prešao u Apolon iz Limasola i sa njim osvojio Superkup Kipra. Bio je jedan od najzaslužnijih što se ekipa iz Limasola plasirala u Ligu Evrope, a u kvalifikacijama postigao je po gol protiv danskog Midtjilanda i škotskog Aberdina. Zatim je u grupi odigrao pet od šest utakmica, protiv rivala koji su bili krupan zalogaj za Apolon, Liona, Evertona i Atalante.

žander-pafos

Poslije jedne sezone i 27 nastupa uslijedio je transfer u Pafos, ali je ostao na Kipru. Za ovaj klub odigrao je 17 prvenstvenih utakmica, a imao bi i više nastupa da nije dobio suspenziju Fudbalskog saveza Kipra zbog spora sa prethodnim klubom Apolonom. Početkom jula ove godine potpisao je dvogodišnji ugovor sa Crvenom Zvezdom.