X-Time Out: Sejduba Suma

sejduba-suma

Stigao je kao veliko pojačanje, najskuplje u istoriji kluba, ali je razočarao pa je morao na pozajmicu dok ove sezone polako hvata formu i opravdava sredstva koja su uložena u njega.

Sejduba Suma rođen je 11. juna 1991. godine u Konakriju, glavnom gradu Gvineje i nastupa za Partizan na poziciji centralnog veznog fudbalera sa napadačkim afinitetima. Karijeru je započeo u Južnoj Africi u Ajaksu iz Kejptauna da bi ga klub slao na pozajmice u Ikapu Sporting, Kejptaun i u Univerzitet u Pretoriji. Debi u dresu Ajaksa imao je sa 15 godina, a prije toga bio je dječak sa ulice kojeg su uočili skauti i doveli u klub.

suma-slovan bratislava

U februaru 2012. godine Suma je došao u Evropu i potpisao za Nitru. U prvoj polusezoni u prvenstvu Slovačke odigrao je 13 utakmica i postigao dva gola da bi u narednoj postao glavni igrač svoje ekipe i jedan od najboljih igrača lige. Na devet utakmica postigao je četiri gola i upisao dvije asistencije, ali je zbog nesportskog poteza na utakmici desetog kola Slovačke lige suspendovan na šest mjeseci. U decembru 2012. potpisao je za Slovan iz Bratislave i u prvoj polusezoni osvojio je duplu krunu, a avgusta 2014. Slovan je ušao u grupnu fazu Lige Evrope. Jula 2015. Slovan ga je poslao na pozajmicu u Kaciju iz Kuvajta i on je sa tim klubom osvojio titulu. Jula iduće godine vratio se u Slovan i u sezoni 2016-17 postigao 23 gola uz četiri asistencije na 38 susreta i bio izabran u najbolji tim prvenstva Slovačke.

suma-makabi

U julu 2017. potpisao je za Partizan koji je za njega platio 1,65 miliona evra i pa je tako Suma postao najskuplji fudbaler u istoriji Partizana kao i Slovana što se tiče prodaje. Zvanična promocija održana je 20. jula na stadionu u Humskoj i to pred navijačima što je bio prvi takav slučaj u srpskom fudbalu. Tom prilikom je Suma zadužio dres sa brojem 20 da bi 22. jula debitovao protiv Mačve, a sedam dana kasnije postigao je prvi gol u pobjedi nad Javorom od 2:1. Gol protiv Olimpijakosa postigao je na Karaiskakisu u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2. avgusta, a 18. septembra 2018. poslat je na pozajmicu u Makabi iz Haife za kojeg je odigrao šest mečeva i potom se vratio u Beograd.

 suma-gvinejaU junu 2013. debitovao je za Gvineju u prijateljskoj utakmici protiv Senegala da bi 10. septembra 2013. postigao prvi gol za reprezentaciju protiv Egipta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. Do sada je skupio 29 nastupa i dao osam golova.