X-Time Out: Jan Vertongen

jan vertongen

Godinama je stub odbrane svog kluba i reprezentacije za koju nastupa te je nezamjenljiv u oba tima.

Jan Vertongen rođen je 24. aprila 1987. godine u Sint Niklasu i brani boje Totenhema kao i reprezentacije Belgije. Ima dva starija brata Vorda i Loda koji takođe igraju fudbal, ali ne na tom nivou kao Jan. Fudbal je počeo trenirati u Tilrodu da bi potom postao član Žerminal Beršoa gdje je boravio od 1997. do 2000. kada je postao član Ajaksove fudbalske akademije. Ispočetka je igrao u veznom redu da bi kasnije bio prebačen na mjesto štopera.

vertongen-ajax

Član seniorskog sastava “kopljanika” postao je 2006. ali je odmah proslijeđen u Valvajk gdje je tokom jedne sezone odigrao 12 mečeva i dao tri gola. Po povratku sa pozajmice nije odmah izborio mjesto u startnoj postavi, ali je trener vjerovao u njega pa je sa njim produžen ugovor do 30. juna 2013. da bi tokom sezone 2008-09 uspio da se nametne nakon što je Džon Heitinga prešao u Atletiko Madrid, a on sa Tomasom Vermalenom postao štoperski par. Od tada je bio standardan član pa je do 2012. postigao 23 gola na 150 utakmica da bi 12. jula postao član Totenhema koji ga je doveo za 12 miliona evra.

janvertonghen

Samo dva dana kasnije odigrao je prvu utakmicu protiv Brentforda, a prvi gol postigao je protiv Karlajla 26. septembra. Do sada je skupio 209 mečeva i pet golova. Bio je član U16 pa U21 reprezentacije Belgije da bi debi u najjačem timu imao 2. juna 2007. protiv Portugala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i tu je sa Tomasom Vermalenom činio štoperski par mada je znao da igra i lijevoga beka u reprezentaciji pošto je Vensan Kompani bio drugi štoper. Do sada je odigrao 114 mečeva i dao devet golova.