X-Time Out: Peti Mils

peti mils

U reprezentaciji koja ima nekoliko asova on se ističe kao prva zvijezda i najbolji igrač mada je nekim zaobilaznim putem morao da dođe do vrhunskog nivoa.

Patrik Peti Mils rođen je 11. avgusta 1988. godine u Kanberi i trenutno nastupa za San Antionio Sparse i selekciju Australije. Otac mu je australijski domorodac dok je majka Aboridžinka, a on je košarku počeo igrati sa četiri godine u lokalnom klubu kojeg su osnovali njegovi roditelji i nazvali ga Shadows (sjenke). Kasnije je postao član Kanbera Kenonsa dok je na nastupao za Marist srednju školu kojeg je napustio na kraju 2004. i prešao da igra za australijski institut sporta gdje je paralelno igrao i australijski fudbal.

patty-mills-portland

Tokom 2006. bio je član reprezentacije koja je pobijedila Novi Zeland i plasirala se na Svjetsko prvenstvo 2007. dok je iste godine bio izabran za učešće na Najk Hup Samitu. Bio je najmlađi igrač ekipe koja je nastupila na SP 2006. godine da bi te godine postao član koledža Sent Meri u kalifornijskom Moragi. Za njega je igrao naredne dvije godine da bi 2009. bio 55. pik na NBA draftu kojeg su izabrali Portland Trejl Blejzersi. Bio je prvi igrač tog koledža koji je izabran an draftu nakon 1983. godine, ali je 9. jula 2009. slomio petu metatarzalnu kost desne noge i nije mogao da igra Ljetnju NBA ligu da bi 16. oktobra iste godine potpisao ugovor sa Portlandom.

mills-tigers

Nakon oporavka poslat je na kaljenje u Ajdaho Stampedo da bi se u prvi tim vratio 4. januara 2010. kada je debitovao. Tokom ruki sezone odigrao je deset mečeva da bi u vrijeme lokauta 2011. nastupao za Melburn Tigrove da bi poslije toga otišao u Kinu gdje je igrao za Ksinjiang leteće tigrove iako je jedno vrijeme bio van terena zbog povrede. Otkaz u kineskom klubu dobio je 4. januara 2012. a 27. marta potpisao je ugovor sa San Antoniom da bi 26. aprila postavio lični rekord sa 34 poena i 12 asistencija i tako postao Australijanac sa najviše postignutih poena na jednom NBA meču.

mills-spurs.

Jedan je od bitnjih igača Sparsa pa je potpisivao nove ugovore dok je paraf na aktuelni stavio 4. avgusta 2017. koji traje četiri godine i vrijedi 50 miliona dolara. Debi za seniorski sastav imao je 2007. na prvenstvu Okeanije dok je godinu kasnije nastupao na Olimpijskim igrama.