X-Time Out: Paulius Jankunas

paulius jankunas

Definitivno je Žalgiris njegov dom i već sada je jedan od legendi kluba u kojem je proveo cijelu karijeru.

Paulius Jankunas rođen je 29. aprila 1984. godine u Kaunasu i košaraku je počeo trenirati u Žalgirisu da bi priliku na seniorskoj sceni dobio u drugom timu ekipe iz Kaunasa 2002. godine a da bi iduće godine sa ekipom osvojio Drugu ligu Litvanije i bio proglašen za najkorisnijeg igrača. U sezoni 2003-04 pridružio se prvom timu slavne ekipe i tada je u ekipi igrao sa legendom litvanske košarke Arvidasom Sabonisem koji mu je dosta pomogao u adaptaciji te naučio mnogo čemu jer Jankunas može da igra na poziciji centra baš kao što je i Sabonis igrao.

zalgiris-lkl-cempionai

Planirao je da 2005. izađe na NBA draft, ali je prijavu povukao prije isteka roka i ponovo se prijavio iduće godine mada nije imao sreće da se nađe među 60 odabranih. Postao je bitan igrač svoje ekipe da bi 2009. napravio zanimljiv potez i otišao u Himki sa kojim je 14. avgusta potpisao dvogodišnji ugovor. Nije ga odradio do kraja i već nakon jedne sezone vratio se kući i nastavio igrati za “zelenu šumu”. Bio je izabran u drugu najbolju petorku Evrolige 2018. godine, sa Žalgirisom je bio šampion svoje zemlje 13 puta, dva puta bio je MVP finala plej-ofa prvenstva Litvanije i sedam puta učesnik Ol stara. Dva puta je osvajao King Mindaugas kup, bio je MVP Baltičke lige i učesnik Baltik ol stara.

paulius-janknas-litvania

Sa U19 reprezentacijom Litvanije osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu 2003. da bi 2005. bio šampion svijeta sa U21 selekcijom. Bio je član seniorske ekipe koja je na Evropskom prvenstvu 2005. završila kao peta, a dvije godine kasnije stigao je do bronze na EP u Španiji dok je medalju istog sjaja osvojio na Mundobasketu u Turskoj 2010. godine. Do ove sezone odigrao je 314 utakmica u Evroligi na kojima je prosječno bilježio 9,4 poena uz 5,5 skokova po utakmici.