Crveno-beli spremni za pobjedu

kk crvena zvezda-makabi
picture source: http://kkcrvenazvezda.rs

Poraz od Budućnosti u Beogradu neminovno je okrnjio samopouzdanje Crvene Zvezde nadzidano velikom evroligaškom pobjedom protiv Fenerbahčea. Prilika za obnovu vjere u sopstvene mogućnosti je večerašnji susret sa Makabijem u trećem kolu elitnog klupskog takmičenja. Malo je većih izazova u evropskoj košarci od gostovanja u dvorani “Menora Mivtačim” u Tel Avivu.

Zna se koliko je teško igrati u toj hali, pred 12.000 navijača, koje je trener Sferopulos prethodnih dana pozivao da naprave dobru atmosferu – pominje trener Milan Tomić svog bivšeg šefa iz Olimpijakosa. – Veoma kvalitetan tim, sa dosta provjerenih imena iz NBA i Evrolige. Uz Vilbekina, tu su igrači koji mogu i da kreiraju i da postižu poene. Sa druge strane, imaju i svoje mane u igri u oba pravca. Spremamo se za utakmicu u kojoj su oni favoriti, ali mi ne idemo tamo tek da se pojavimo i odigramo, već da pobjedimo. –
tomic-makabi-
Šestostruki šampioni Evrope, od svoje posljednje krune osvojene 2014, nisu se približili plasmanu na fajnal-for. Kao i prethodnih sezona, i u ovu su ukoračili sa ambicijom da opravdaju nadimak “ponos Izraela”. Angažovani su prvi NBA Izraelac Omri Kaspi, nekadašnji igrač crveno-bijelih Nejt Volters, centar prošlosezonskog šampionskog tima CSKA Otelo Hanter… U prva dva kola poraženi su u neizvjesnim završnicama na gostovanjima Himkiju i Realu.
Ta dva startna poraza sigurno će im biti motiv više u ovoj utakmici – smatra Tomić. – Obje utakmice su odigrali dobro. Ponavljam, Makabi je evroligaška ekipa sa ciljem da se plasira među osam najboljih, a možda i da stigne do fajnal-fora. Poslije dva poraza nose i veliki pritisak, pokušaćemo da ih iznenadimo, da kontrolišemo utakmicu svih 40 minuta. –
Zvezda je jedini trijumf u Tel Avivu ostvarila u januaru 2017, kada je jedan od najboljih igrača tog meča bio kapiten Branko Lazić. U timu crveno-bijelih igrao je i sadašnji plejmejker “žutih” Volters.
Branko-Lazic
Moramo da kontrolišemo ritam utakmice, da ne dozvolimo brzu igru i tranziciju – dobro zna Lazić čega i koga se treba čuvati. – Na prvom mjestu Vilbekina, koji ima najveća prava u ekipi. Ako njega zaustavimo, uradili smo veliki dio posla. Naravno, tu su i ostali kvalitetni igrači, ali pominjem njega kao glavnog pokretača. Poslije dva početna poraza, imaće veliku želju da kod kuće poprave utisak. –
Zvezdin kapiten poručuje da se u igri neće videti ožiljci jadranskog poraza od Budućnosti.
Tu utakmicu smo arhivirali istog trenutka, raspored je takav da smo se odmah okrenuli sljedećoj. A biće sve teži…
Osim Ognjena Kuzmića, svi igrači su na raspolaganju treneru Tomiću, uključujući i Stratosa Perperoglua, koji je propustio meč sa Podgoričanima.
Perperoglu je imao lakšu povredu koljena, trenirao je i očekujem da bude sve u redu – najavljuje strateg crveno-bijelih povratak na teren igrača od neprocjenjivog značaja za igru  šampiona.