Srbija ne da svjetski tron

srbija-3x3 reprezentacija
picture source: http://www.kss.rs

NANT – Muška 3X3 seniorska reprezentacija Srbije odbranila je titulu osvojenu u Kini oktobra 2016. godine, a ovoga puta zlato donose iz francuskog Nanta.
Reprezentacija Srbije koja je nastupala u sastavu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Marko Ždero uz stručni štab koji su činili Goran Vojkić – selektor i Danilo Lukić – trener, osvojila je novu svjetsku titulu. Ovoga puta je možda put bio najteži do sada, s obzirom da su u nokaut fazi morali redom da pobijede SAD, domaćina Francusku i izuzetno kvalitetnu Holandiju.

U četvrtfinalu je protivnik Srbije bila reprezentacija SAD koja je došla u izuzetnom sastavu sa trojicom izuzetnih šutera. Srbija je pobijedila rezultatom 17:14 u jednom izjednačenom meču, gdje su nijanse odlučivale pobjednika.

srbija-basket

Nešto, rezultatski, lakše je bilo protiv domaćina Francuske u polufinalu kojeg su savladali rezultatom 22:11. Francuzi prosto nisu imali odgovor na šuteve za dva poena za koje su Srbi bili izuzetno raspoloženi u ovom meču, a sami zbog agresivne odbrane Srbije nisu uspijevali da poentiraju.

Finalni meč je bila zaista rovovska borba protiv nezgodne i kvalitetne Holandije. Ekipe su se smjenjivale u vođstvu najvećim dijelom meča, da bi na tri minuta do kraja Srbija došla do prednosti od četiri poena, što su Holanđani pokušavali da stignu do samog kraja. Meč je zaršen rezultatom 21:18.

Koliko je Srbija imala kvalitetnu ekipu govori i činjenica da su u najbolju ekipu prevenstva (sastavljenu od tri igrača) uvrštena dvojica reprezentativaca Dejan Majstorović, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača prvenstva (MVP) i Dušan Domović Bulut.

Nisam iznenađen uopšte jer smo mi zaista puno radili za ovo. Ljudi kada vide zlatnu medalju ne vide ono sve što je moralo da se uradi da bi došlo do nje na kraju. Mnogo prije Olimpijske odluke da 3X3 košarka postane zvaničan sport bili smo tu i nadam se da ćemo i poslije prve olimpijade sa 3X3 košarkom biti tu gdje smo i sada. Došli smo da tu i ostanemo – rekao je Domović Bulut.

domović-bulat

Za Beograd će se vratiti Marko Savić koji je već prvog dana takmičenja u Nantu doživio povredu desne noge, ali je uprkos ozbiljnoj povredi igrao za ekipu do kraja takmičenja na najvišem nivou. Umjesto Savića za reprezentaciju Srbije će u kvalifikacijama nastupati Aleksandar Ratkov koji nastupa za ekipu Liman koja takođe niže uspjehe na FIBA 3X3 klupskoj sceni.

Ovo je nevjerovatno velik uspjeh za repezentaciju Srbije. Samo nas četvorica znamo koliko smo treninga, truda, znoja i svega ostalog uložili u Svjetsko prvenstvo. Bukvalno od 15. januara nismo izašli iz sale. Zahvalio bih se ljudima koji su radili sa nama – Dukiju Ignjatovu, Peđi Kamasiju, Danilu Lukiću, takođe bih se zahvalio i ljudima iz Košarkaškog saveza koji su prepoznali kvalitet i da treba da ulože u nas – prije svega predsjedniku Predragu Daniloviću, potpredsjedniku Igoru Rakočeviću i Vladimiru Kuzmanoviću.  Hvala Goranu Vojkiću koji je konstantno sa nama na svim reprezentativnim takmičenjima i koji nam je bukvalno desna ruka. Ne znam šta bih još rekao i dodao osim da sam presrećan i da jedva čekamo da se vratimo u Srbiju i podijelimo radost sa najbližima – rekao je Marko Ždero.

marko-ždero

Muška reprezentacija otišla je u francuski grad Poatije gdje će se pridružiti ženskoj seniorskoj 3X3 reprezentaciji u kvalifikacijama za 2017 FIBA Evro Kup (Evropsko prvenstvo).

Odigrali smo jako dobro cijeli turnir i pobijedili u svih sedam utakmica. Nije bilo lako – u grupi smo posljednju utakmicu igrali protiv Portorika bukvalno za prolazak u dalju fazu takmičenja. Odigrali smo sjajno do kraja i trijumfovali na cijelom turniru. Odigrali smo perfektno u odbrani – agresivno i bez greške i potpuno smo zasluženo osvojili i odbranili titulu svjetskog prvaka – kazao je Dejan Majstorović.

Bronzanu medalju u muškoj konkurenciji osvojili su domaćini Francuzi, koji su savladali Sloveniju rezultatom 18:17. U ženskoj konkurenciji prvakinje svijeta su Ruskinje, koje su u finalu savladale Mađarsku rezultatom 19:12. Treće mjesto je osvojila reprezentacija Ukrajine koja je rezultatom 15:13 bila bolja od Holanđanki.