Delfini u odbranu titule startuju protiv Rusije

srbija-vaterpolo
picture source: https://www.sportskacentrala.com

Vaterpolisti Srbije danas u Budimpešti  utakmicom sa selekcijom Rusije, u prvom meču grupe B, kreću u odbranu titule šampiona Evrope i po peto uzastopno zlato Starog kontinenta.

Očekivanja su da “delfini” lako prođu grupnu fazu takmičenja, s obzirom na to da su im pored Rusa, rivali Rumuni i Holanđani, pa su, manje-više, misli usmjerene ka četvrtfinalu, u kojem će “voljom kostura” suparnik biti Mađari ili Španci. Pobednik grupe plasiraće se među osam, a druga i treća selekcija razigravaće za četvrtfinale.

Prednost srpskog nacionalnog tima je to što je već obezbjeđena viza za Olimpijske igre u Tokiju, za razliku od nekoliko reprezentacija koje nisu ispunile normu, pa će igrati bez dodatnog opterećenja. To, svakako, kako “delfini” ističu, ne znači da motiva ne nedostaje.

Najbitnije je da smo svi zdravi i da sve prođe bez povreda – kaže Filip Filipović, kapiten srpskog nacionalnog tima. – Budimpešta je prolazna stanica do Tokija, veliki ispit za nas, na kojem imamo obavezu da odigramo najbolje što možemo. Koliko će to biti dovoljno, vidjet ćemo i sami. Idemo bez pritiska kvalifikacija za OI, a ostali će imati breme više na leđima. –

filip-filipovic

Kapiten smatra da je evropska smotra sjajna prilika da reprezentacija vidi gdje je na osam mjeseci do početka Olimpijskih igara.

Svakako, kao i da vidimo gdje ima mjesta i prostora za napredak. Očekujem da će ga biti, pošto smo navikli da ne dajemo baš najbolje partije na početku godine. Ipak, zadovoljni smo, spremni i vidjet ćemo poslije od četvrtfinala, jer u takmičenju u grupi ne bi trebalo da bude većih iznenađenja, ako ih sami sebi ne napravimo. –

Filipović, takođe, naglašava da bi očekivanja navijača trebalo malo da splasnu, u skladu sa obećanjima saigrača, u kojima nema pretjerivanja po pitanju osvajanja petog uzastopnog zlata.

Nije realno očekivati stalno zlatne medalje. Možda Srbija leži na zlatu, ali nismo se rodili sa tim zlatom, vidjet ćemo kako će se sve dešavati. Ovo je generacija koja sada izlazi i daćemo sve od sebe zaista da postignemo najbolji mogući rezultat. Što se tiče nacije, malo strpljenja, mislim da nekad treba podnijeti neku žrtvu zarad veće dobiti koja bi trebalo da dođe kasnije. Nama su to OI i sve ovo je pripremni period za Tokio. –