Ludnica u ABA ligi

zvezda-budućnost
picture source: https://mondo.ba

Pretposljednje kolo ABA lige kompletiraće tri današnje utakmice, koje bi mogle da odrede polufinalne parove plej-ofa. Crvena Zvezda bi trijumfom nad FMP u Železniku praktično osigurala treće mjesto, Partizan pobjedom u duelu sa Megom u “Areni” stiže na korak od ovjere pol-pozicije, a Cedevita Olimpija pred praznim tribinama “Stožica” protiv Budućnosti juri posljednji plej-of voz .

U slučaju poraza Podgoričana u Ljubljani, crno-bijeli bi trijumfom nad Megom “zaključali” lidersku poziciju kolo prije kraja ligaškog dijela.

Veoma važna utakmica za nas, protiv ekipe koja se izvanredno digla u posljednjim utakmicama – kaže trener Partizana Andrea Trinkijeri. – Doveli su iskusne igrače, Paunića i Perija koji je bio na našem spisku ovog ljeta, ali nije bio zdrav. Osim titula u Kupu i Superkupu, još nismo uradili ništa veliko, ali smo na dobrom putu. Bitno je da igrači ne gube koncentraciju i da ne misle na Uniks. Svi pričaju o četvrtfinalu Evrokupa, a ja kao trener moram da ih podsjetim na to koliko je ova utakmica važna za prvo mjesto u ABA ligi. Dugo Partizan nije bio prvi. –

trinkijeri-aba liga

Ukoliko savladaju FMP, koji ih je u prvom meču propisno namučio, crveno-bijeli će 99 posto obezbjediti treće mjesto. Imaju bolji međusobni skor od sva tri najbliža pratioca, tako da bi mogli da skliznu niže samo ukoliko se na kraju nađu u trouglu sa Mornarom i Cedevita Olimpijom. Na toj mini-tabeli, Barani su najbolji zbog dvije pobjede protiv tima iz Ljubljane.

Pristup prvoj utakmici koju smo odigrali sa FMP kao domaćini nije bio na nivou koji sam želio – kaže Zvezdin trener Dragan Šakota, koji ni u ovom meču ne može da računa na povrijeđene Ognjena Dobrića, Čarlsa Dženkinsa i Marka Jagodića Kuridžu, a pod znakom pitanja je i Bili Beron, koji osjeća posljedice udarca iz duela sa Makabijem. – Moramo da budemo maksimalno oprezni, igramo protiv talentovane, mlade i ambiciozne ekipe, koja je svoj kvalitet pokazala ne samo u toj utakmici, nego i tokom cijele sezone u ABA ligi –

FMP je jedan od rijetkih timova oslobođenih pritiska u posljednja dva kola

Igraće bez opterećenja, osnovni cilj su davno ostvarili. Zato moramo da dobro otvorimo utakmicu i odigramo čvrsto i odgovorno – upozorava i kapiten crveno-bijelih Branko Lazić.

Bez prevelikog opterećenja je i Budućnost u meču sa Cedevita Olimpijom koji se igra bez publike zbog mjera protiv širenja virusa korona.

petar mijović

U suštini, mi smo poslije pobjede u prošlom kolu sigurni na drugoj poziciji – kaže trener Podgoričana Petar Mijović. – Postoje teoretske šanse da budemo prvi, mada nisu velike. Utakmice sa Cedevita Olimpijom i u posljednjem kolu protiv FMP poslužiće nam kao priprema za sve ono što nas očekuje u plej-ofu. –

Trener Mege Dejan Milojević svjestan je toga da meč sa Partizanom nije dobra šansa da se riješi pitanje opstanka u ABA ligi.

Partizan je sa razlogom prvi, najviše je pokazao do sada. Mi još nismo obezbjedili opstanak, i za to će nam vjerovatno biti potrebna jedna pobjeda u naredna dva meča. U drugom dijelu smo konstantno dizali formu i konačno smo povezali dvije pobede i bar nakratko skinuli pritisak. Ovaj meč nije od onih u kojima možemo da očekujemo da se vadimo za neke prethodne poraze, ali je sjajna prilika da vidimo gdje smo u odnosu na najjače ekipe