Tribine u Njemačkoj ostaju zatvorene

bundesliga-stadion
picture source: https://www.butenunbinnen.de

Njemački zdravstveni zvaničnici blokirali su planove fudbalskih klubova da se navijači vrate na stadione s početkom nove sezone u Bundesligi.

Hiljade navijača na stadionimato je nešto što se ne uklapa u trenutnu situaciju sa pandemijom virusa korona. To je nepotreban rizik – rekao je njemački ministar zdravlja Jens Špan.

Klubovi prve i druge njemačke lige planirali su djelimičan povratak navijača na stadione, za šta je Njemačka fudbalska liga izradila poseban protokol.

Koncept lige je teoretski dobar. Ali, odlučujuće je ono što se svakodnevno događa u praksi. Moramo ostati oprezni. Navijači na tribinama bili bi loš signal u trenutnoj situaciji – rekao je Špan.

I 16 ministara zdravlja se na sastanku složilo da im povratak navijača na stadione nije prioritet. Oni su bili jednoglasni u odluci da stadioni treba da ostanu zatvoreni.

Trenutno se ne zalažemo za otvaranje stadiona, bar do 31. oktobra. Tada možemo ponovo procijeniti situaciju – rekla je Dilek Kalajdži, ministarka države Berlin za zdravstvo, socijalno staranje i ravnopravnost.

Nova sezona u Bundesligi počinje 18. septembra