Kuman mjenja formaciju

ronald koeman barcelona
picture source: https://technosports.co.in

Novi trener Barselone Ronald Kuman dotakao se i francuskog napadača Antoana Grizmana.

Kuman je preuzeo ekipu Barselone i pred njim je puno posla, kako bi ovu ekipu vratio na pobjedničke staze poslije burne i jako neuspješne sezone. Bit će dosta promjena u samom igračkom kadru, mnogi će otići, ali na Grizmana Kuman računa i u narednom periodu.

Ipak, sada je detaljno obrazložio planove s bivšim napadačem Atletiko Madrida.

Uz dužno poštovanje, Grizman nije krilni igrač. Treba da igra tamo gdje je igrao cijeli život i gdje je najbolji“, kazao je novi trener Katalonaca u intervjuu za jedne holandske novine.

Zato mislim da je ovo najvažnije za trenera: poznavati svoje igrače i biti u mogućnosti izvući najviše iz njih, a to počinje tako što će ih staviti na njihovu prirodnu poziciju“, dodaje Kuman, čime je odmah potvrdio da će raditi potpuno drugačije od prethodnika Kike Setjena i Ernestea Valverdea.

Također je otkrio da Frenki de Jong neće igrati u klasičnoj Barsinoj 4-3-3 formaciji kao centralni vezni.

Moja ideja je da Frenki igra kao u Ajaksu i u holandskoj reprezentaciji. Jednog dana sam otišao u Barselonu da gledam utakmicu Barse i vidio sam ga na poziciji na koju ga ja lično nikada ne bih stavio. Kada investirate u igrača što je koštalo toliko novca, morate ga natjerati da igra na svojoj poziciji, tamo gdje se očekuje efikasnost od njega. Mislim da je Frenki već pokazao u Ajaksu i u nacionalnom timu koje mjesto mu najbolje odgovara“, dodao je Kuman.