Zvezda putuje u Tiranu po pobjedu

fk crvena zvezda-albanija
picture source: https://sport.blic.rs

Na pobjedu, bez tenzije. Fudbaleri Crvene Zvezde danas  putuju u prestonicu Albanije gde ih sutra čeka bitka sa Tiranom u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Igra se samo jedan meč, na vrućem terenu neće biti publike, tako da su crveno-bijeli po kvalitetu veliki favoriti. Njihov trener Dejan Stanković na ovaj duel gleda samo fudbalskim očima i zato na kraju želi da vidi samo dobru igru i trijumf svog tima.

Bilo je utakmica koje su biti ili ne biti u mojoj karijeri. Kada si igrač onda je to lakše, ali to tek sada znam. Bitno je iskontrolisati euforiju i emocije. Pritiska, naravno treba da bude i ja ga obožavam. Volim taj osećaj, drugačije je i komplikovanije spremiti se za meč kao trener. Kod svih treba da postoji pozitivna trema jer ona drži na oprezu. Ako dođe do opuštanja, “šamar” slijedi sigurno – u dobrom raspoloženju rekao je Stanković pred put u Tiranu.

Trener crveno-bijelih ne želi da se bavi dodatnim temama koje opterećuju ovu utakmicu.

Mi idemo da igramo fudbal. Ne razmišljamo ni o čemu drugom, provokacija ima i kada su druge utakmice. To svi znamo, tako da ne očekujem tenziju. Želimo da igramo i da se takmičimo kako bismo donijeli kući dobar rezultat. Nije bitno ko je protivnik, mi imamo naš cilj. Vruće jeste, ali nećemo upasti u tu priču, imamo zajedno mnogo iskustva da to i iskontrolišemo. Mislim da je teže smiriti ekipu i iskontrolisati im emocije, da ne izgore pred važnu utakmicu, naročito sada kada se igra jedna utakmica. Ona može da traje i 120 minuta, ne mora to da bude gotovo u 20, 50 minuta, to nije važno, cilj opravdava sredstvo. –

dejan-stankovic-tirana

Protivnik je proučen do tančina, kao i iznenađujuća pobjeda Tirane protiv Dinama iz Tbilisija u prethodnom kolu.

Upoznati smo sa njihovom igrom. Vidjeli smo i u duelu protiv Dinama da igraju nizak blok, imaju organizovanu odbranu, igraju na polukontre i kontre. Dinamo je imao posjed lopte, forsirao je taj stil i pravio greške. Isuviše je to bilo sterilno i nije donijelo rezultat. Kada pogledamo procente, posjed lopte je bio na strani ekipe iz Tbilisija, ali gleda se krajnji rezultat. –

Zvezda je mogla mnogo toga da nauči iz Dinamovog posrtanja.

Mi nećemo nasjesti na te zamke rivala. Vidjećemo u kakvom će sastavu izaći, ima tu par mladih momaka na koje ćemo obratiti pažnju. Iskustvo znači mnogo u ovakvim borbama. Pričali smo prošli put o utakmici protiv Evrope gdje su moji igrači htjeli da završe meč za 15 minuta, što nije bilo potrebno. Bitno je da se dobro uđe u meč, da imamo kontrolu, da zavisi od nas, jer i kada ima problema, ne treba pasti pod uticaj nervoze, straha ili nečeg sličnog – naglasio je Stanković.

Nisu Stankoviću bile potrebne dodatne konsultacije i već zna koji će tim izvesti na teren.

Nisam se konsultovao ni sa kim, jer ne vjerujem da neko spolja može bolje da osjeti čitav meč od nas koji smo u Zvezdi. Što se tiče postave, znam 95 odsto tima, još malo nam je ostalo da prelomimo, imamo još vremena da analiziramo i detalje. Nije bitno da li su u formaciji jedan ili dva zadnja vezna. Bitna je dobra organizacija i da svi budemo kao jedan – to je moj moto.