Završen prelazni rok, potrošeno manje nego prije

summer-2020-transfer
picture source: https://fussboll.com

Nema više rasipanja i bahaćenja kao ranije. Klubovi pet najvećih evropskih liga potrošili su u ovom prelaznom roku oko 3,5, milijardi eura za pojačanja, što je skoro duplo manje nego prethodne godine.

Ovaj podatak najbolje govori da je finansijska kriza uzrokovana pandemijom virusa korona uzdrmala svijet fudbala i promjenila poslovanje kod mnogih.

Po običaju, najizdašniji su i ovoga puta bili Englezi, pošto su premijerligaši za novajlije izdvojili 1,35 milijardi eura. Rekordan transfer ljetnjeg prelaznog roka, koji se juče završio, bila je Čelsijeva kupovina Kaija Haverca kojeg su Leverkuzenu platili 80 miliona eura. “Plavci” su se ponašali kao da je sve normalno, kao i prije, pa se gazda Roman Abramovič isprsio i za napadača Tima Vernera koji je plaćen 50 miliona eura Lajpcigu, po istoj cijeni pazario je i lijevog beka Bena Čilvela.

Mančester Siti se najviše “otvorio” za štopere Rubena Dijasa (68 miliona evra – Benfika), i Nathana Akea (45 miliona eura – Bornmut), Liverpul za napadača Žotu (45 miliona eura – Vulvsi).