Venger uvodi promjene

arsene wenger
picture source: https://www.football.co.uk

Legendarni francuski stručnjak Arsen Venger se nakon odlaska sa menadžerske pozicije u Arsenalu posvetio drugim obavezama, imao je  ulogu analitičara u prijenosima Premijeršipa, a nedavno je postao FIFA-in šef za razvoj fudbala.

Arsen je ozbiljno prihvatio ovu ulogu i sada ima nekoliko poprilično kontroverznih ideja o promjeni unutar fudbalske igre.

Volio bih promijeniti pravilo tokom izvođenja auta. Pet minuta prije kraja utakmice ubacivanje iz auta bi trebalo biti prednost. U ovom slučaju protiv sebe imaš 10 protivničkih igrača, a tvojih je devet. Statistika pokazuje da u osam od deset ubacivanja iz auta u ovakvim slučajevima dolazi do gubitka lopte. Smatram da bi se umjesto ubacivanja rukom na svojoj polovici aut trebao izvoditi kao slobodan udarac“, rekao je Venger i nastavio je o izmjeni ofsajd pravila.

Trenutno ste u ofsajdu ako ste bilo kojim dijelom tijela ispred defanzivca. Ja bih to promijenio i uveo bih pravilo kako nema ofsajda ako je dio tijela kojim igrač može postići gol u liniji sa defanzivcem, bez obzira ako je drugi dio tijela ispred. To bi bila prednost za napadača jer bi odbrambeni fudbaler morao igrati više prema naprijed.”