Pikford prošao bez kazne, greška VAR-a

virgil-van-dijk-injury
picture source: https://theathletic.com

Proteklog vikenda odigran je veliki derbi između Evertona i Liverpula koji je na kraju završen nerješenim rezultatom, ali utakmicu na Gudisonu obilježila je teška povreda Virdžila van Dajka koji je pokidao ligamente koljena i van terena će biti najmanje 6 mjeseci. Nizozemac se povrijedio nakon brutalnog starta golmana Džordana Pikforda koji nije za taj prekršaj dobio ni žuti karton.

Pikford se uspio izvući jer je Van Dajk prije toga bio u ofsajdu i sudija mu nije dao nikakvu opomenu. Očekivalo se da bi golman Evertona mogao biti naknadno kažnjen, ali FA je saopštio da takve odluke neće biti.

Ono što je dodatno iznerviralo čelnike Liverpula i Jirgena Klopa jeste činjenica da je Pikford prema VAR pravilima mogao dobiti crveni karton bez obzira što je bio ofsajd.

Dejli Mejl je jutros objavio da VAR nije ni pregledao ovu situaciju jer su sudije koje su bile u VAR sobi zaboravile da postoji pravilo da igrač može dobiti crveni karton i nakon što je signaliziran ofsajd.

Da se zaključiti da sudije u VAR sobi i nisu upoznate s takvim pravilom, a na kraju je najviše ispaštao Van Dajk pred kojim je dug oporavak. Pikford se izvukao iako je zaista zaslužio suspenziju zbog krivičnog prekršaja.