Novi skandal u Ajaksu

Andre-Onana
picture source: https://www.sport-premier.com

Navijači Ajaksa razočarani su nakon što su saznali da narednih godinu dana među stativama neće gledati Andrea Onanu jer je UEFA  odlučila da čuvara mreže tima iz Amsterdama izbaci iz fudbala na 12 mjeseci.

Razlog što je Disciplinska komisija UEFA suspendovala 24-godišnjeg Kamerunca je taj što je utvrdila da je kršio pravila o dopingu.

Naime, u njegovom tijelu, prilikom rutinskog pregleda uzorka urina, utvrđeno je prisustvo zabranjene suspstance furosemida, što sa sobom povlači automatsku zabranu igranja.

Naravno, Ajaks je učinio sve da obrani Onanu, te su naveli da se on 30. oktobra nije osjećao dobro i da je problem želio da riješi uzimanjem tablete. Holanđani dodaju da je on nesvjesno popio lesimak koji u sebi sadrži furosemid.

UEFA je redovnom kontrolom utvrdila da se u tijelu kamerunskog golmana nalazi nedozvoljena supstanca i bila je nemilosrdna.

Izričito smo protiv korišćenja lijekova koji poboljšavaju kvalitete sportiste, jer se zalažemo za čist sport. Ovo je užasno saznanje sa Onanu, ali i za cijeli klub. Andre je vrhunski golman, dokazan, omiljen među navijačima. Nadali smo se uslovnoj suspenziji ili kraćoj od 12 mjeseci, jer to što je uradio nije bilo motivisano željom da poboljša svoj učinak – izjavio je direktor Ajaksa Edvin van der Sar.

Trener “kopljanika” Erik ten Hag će sada morati da se okrene ostalim raspoloživim opcijama među stativama. Trenutno su uz Onanu u timu Martin Stekelenburg koji je branio samo jedan meč u Kupu, zatim 21-godišnji Kejal Šerpen i godinu dana mlađi Hrvat Dominik Kotarski.