IPAK JE KRAJ : Kličko ostaje van ringa

vladimir-kličko
picture source: http://wpmedia.o.canada.com

Ukrajinski bokser se nakon 21 godine oprostio od ringa .

Poslednji put je bio u ringu u aprilu ovde godine ga je u 11. rundi nokautirao Entoni Džošua. Trebalo je doći do revanša 11. novembra u Las Vegasu, međutim čim je ” Doktor čelični čekić ” dao do znanja da neće doći do toga, bilo je jasno da velika zvijezda napušta ring.

 Razmišljao sam ovoliko dugo s namjerom, da bih bio siguran da sam napravio dovoljnu distancu od borbe na Vembliju. Postigao sam sve o čemu sam sanjao i u amaterskoj i u profesionalnoj karijeri, i sada želim da počnem svoju novu karijeru, poslije sporta. Nikad nisam mogao ni da zamislim da ću imati tako dugačku i uspješnu boksersku karijeru. Veoma sam zahvalan na tome. Hvala svima koji su me podržavali, naročito mojoj porodici, mom timu i brojnim navijačima – naveo je 41-godišnji Kličko u saopštenju.

Jedan od najuspješnijih boksera u istoriji završava karijeru nakon 69 profesionalnih borbi, od čega je u 64 slavio, a došao je čak do 53 pobjede nokautom.

kličko-džošua

Kličkov menadžer Bernd Bente se slaže sa Kličkovom odlukom.

Vladimir je postigao sve u svojoj jedinstvenoj bokserskoj karijeri. Dominirao je teškom kategorijom duže od decenije. Borio se u rasprodatim arenama i stadionima širom svijeta, a milioni navijača širom svijeta su pratili njegove mečeve. Bila je prava privilegija što sam mogao da ga pratim na ovom jedinstvenom putovanju – rekao je Bente.

Za Ukraijinu je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Poslije toga je počeo impresivnu boksersku karijeru. Bio je šampion od 2000. do 2003. godine, kao i od 2006. do 2015. godine.  Samo je legendarni Džo Luis ispred njega po dužini vladavine u teškoj kategoriji.

Objedinio je titule u verzijama WBA, WBO, IBF i IBO. Od 2008. do 2012. godine braća Kličko (Vitalij kao WBC šampion) bili su prvaci svijeta u isto vrijeme i držali su sve najvažnije verzije titula u teškoj kategoriji.

Prvi poraz u karijeri Kličko je doživio u 25. borbi i to od Amerikanca Rosa Puritija 1998. godine, a nakon toga pobjeđivali su ga Kori Sanders, Lamon Brevster, Tajston Furi i Entoni Džošua.