Mbape najskuplji igrač svijeta

Foto mysanantonio.com)

Mesi više nije među prvih 15, Ronaldo i Levandovski ni među 50. Na ažuriranoj listi 50 najvrijednijih svjetskih fudbalera prema specijalizovanom protalu Transfermakt, na vrhu je francuski as Kilijan Mbape. Šestorostruki osvajač Zlatne lopte Lionel Mesi ispao je iz prvih 15, dok Kristijano Ronaldo i Robert Levandovski nisu čak ni među 50 najskupljih igrača.

Prvo mjesto zauzima napadač PSŽ Kilijan Mbape čija je tržišna vrijednost procijenjena na 162 miliona funti i nalazi se ispred saigrača Nejmara (115,2 miliona funti). Iza njih su dvojac Liverpula Mohamed Salah i Sadio Mane, ključni igrač Totenhama Hari Kejn i plejmaker Mančester Sitija Kevin De Brujne, a vrijednost njih četvorice procijenjena je na 108 miliona funti. Transfermarktova lista za procjenu tržišne vrijednosti uzima u obzir brojne podataka uključujući profil, starost, sposobnost i situaciju s ugovorom. Stoga ne čudi da je Mesi, koji na ljeto puni 34 godine, baš kada završava njegov ugovor s Barselonom, sada vrijedan “samo” 72 miliona funti.

As Јuventusa Ronaldo u međuvremenu je ispao iz prvih 50 – vjerovatno zbog toga što je početkom februara napunio 36 godina, ali Portugalac i dalje igra na vrhunskom nivou i trenutno vrijedi 54 miliona funti. Aktuelni najbolji igrač Evrope Levandovski iz Bajerna koji na ljeto puni 33 godine, doživio je istu sudbinu kao Ronaldo i nije među 50 najskupljih fudbalera svijeta s vrijednošću od takođe 54 miliona funti.

Јan Oblak, Sergej Milinković-Savić, Mateo Kovačić i Miralem Pjanić najskuplji su fudbaleri iz reprezentacija našeg regiona. Golman Atletiko Madrida Јan Oblak ubjedljivo prednjači sa cifrom od vrtoglavih 90 miliona evra i skuplji je za 54,5 miliona uzimajući u obzir ostatak kompletne reprezentacije svoje zemlje Slovenije (144,50).

Drugi na listi najvrednijih fudbalera s ovdašnjih prostora je Sergej Milinković-Savić, koji je propustio prošlogodišnje mečeve Lige nacija pa nije uvršten na aktuelnu listu Transfermarkta iako je standardan među “orlovima”. Cijena izvrsnog fudbalera Lacija je 70 miliona evra, dok reprezentacija Srbije zajedno s njim dostiže svotu od 271 milion evra.

Ukupno gledajući, navredniji nacionalni tim regiona ima Hrvatska. Aktuelni viceprvaci svijeta sa Mundijala u Rusiji na brojci su od 281,2 miliona evra. Od tog iznosa na Matea Kovačića, fudbalera Čelsija, otpada 45 miliona. Najskuplji fudbaler BiH trenutno je Miralem Pjanić, igrač Barselone, sa iznosom od 40 miliona evra.