Tenis na velikoj raskrsnici

atp-ptpa
picture source: https://crnibombarder.com

Španska “Marka” donosi vijest o sukobu, koji bi mogao da pocjepa svjetski tenis.

Sve je više jasnije da se sprema zemljotres u “bijelom sportu”, ako se uskoro nešto ne promjeni. Pandemija koronavirusa smanjila je i za više od 40 odsto zarade tenisera. Dok s druge strane Novak Đokoivć pokušava da pomogne slabije rangiranim igračima, ali njegovo Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) dočekali su na “nož”, te ga svi gledaju kao neprijatelja.

ATP je prošle godine promjenio pravila kako igrači koji su članovi PTPA ne bi mogli da postanu i članovi Savjeta igrača, što se jasno odnosilo na Novaka Đokovića, jer su ga igrači javno podržali i tražili da se vrati u ATP.

Vjerovatno će mnogo toga biti riješeno od 11. aprila kada počinje turnir u Monte Karlu, igrači će vjerovatno tada javno željeti da se oglase i najave promjene.

Vasek Pospišil je napravio skandal u Majamiju, kada je namjerno gubio poene, prijetio i da će tužiti ATP. Tada je otkrio da su PTPA i ATP imali sastanak iza zatvorenih vrata.

Andrea Gaudenzi je vikao na mene na sastanku igrača jer sam pokušao da ujedninim igrače i to dobrih sat i po –  rekao je Pospišil.

– Ukoliko želite da me izbacite, rado ću tužiti čitavu organizaciju –  vikao je na terenu Pospišil.

Novak Đoković se vrlo brzo nakon toga oglasio i pružio podršku  prijatelju, te jasno poručio ATP-u da se neće predati bez borbe.

Novak-Djokovic-Vasek-Pospisil

Zbog svega, trenutno nisam u Majamiju. Međutim, Vasek Pospišil je moj dobar prijatelj i saosjećam sa njim svim srcem. Igrači na turu će se složiti da je on jedan od momaka sa najvećim integritetom i čovjek koji brine za dobrobit svih drugih tenisera. Nadam se da će igrači shvatiti značaj zajedništva – napisao je tada Đoković.

I Aleksandar Zverev je prestao da ćuti. Opleo je po ATP zbog načina bodovanja, pitao kako je on iza Rodžera Federera koji nije igrao godinu dana. Novaka Đokovića podržali su i Dijego Švarcman i Miloš Raonić, a protiv ATP-a je istupio i Rus Andrej Rubljov.

Prije nekoliko mjeseci potpredsjednik njemačke teniske asocijacije Dirk Hordorf, kritikovao je Rodžera Federera, jer smatra da je Švajcarac direktno uticao na to da se održi u vrhu liste najboljih tenisera na svijetu.

Federer je uticao da se promjeni model bodovanja kako bi sebe zaštitio. To je neodgovorno i prilično nepošteno – kazao je tada Hordorf i dodao da je Švajcarac, samo zbog “zamrzavanja” bodova i promjene sistema uslijed pandemije, ostao pri vrhu liste.