Čeferin: Biće kazni

čeferin-uefa
picture source: https://www.rtvslo.si

Superliga je propala, iako je pokušala da promijeni izgled fudbala, a o svemu tome govorio je prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin.

On je u intervjuu za televiziju “24ur” istakao da ostavlja otvorenom mogućnost da u budućnosti kazni “kraljevski klub” ako opet pritisne UEFA uza zid, ali ovosezonksko polufinale Lige šampiona protiv Čelsija će ipak igrati.

Ključ je u tome što je sezona već počela i ako ne bismo igrali polufinala televizije bi tražile odštetu. Zato su relativno male šanse da se ovaj meč neće igrati sledeće nedelje. Ali to će sve biti malo drugačije u budućnosti – rekao je Čeferin.

Predsjednik Reala Florentino Perez je već odgovorio u intervjuu za “Larguero” rekavši da želi obrazovanog predsjednika UEFA, a ne čovjeka koji vrijeđa klubove stogodišnjom tradicijom. Ipak, Čeferina to ne brine.

On ne želi predsjednika poput mene? To je još veći podsticaj da ostanem. Perez želi poslušnika koji radi kako on hoće. A ja pokušavam da radim ono što mislim da je dobro za evropski i svjetski fudbal. –

Ipak, Čeferina je posebno iznervirao njegov kum Andrea Anjeli, predsjednik Juventusa.

On me je najviše razočarao. Nikada me niko nije toliko puta slagao. U subotu smo razgovarali i rekao mi je da su sve to samo glasine i da će me zvati za sat. Onda je ugasio telefon. –

Treba reći da to ne znači da Čeferin nije otvoren za dalje pregovore.

Vrata UEFA su uvijek otvorena. Istovremeno, svi će morati da snose posljedice svojih postupaka. Svi ovi klubovi su dio Evropske kuće fudbala. Naravno, sa nekim ljudima nikada više neću imati privatne odnose. Ali mogu da odvojim privatno od poslovnog. –

čeferin-naser al kalaifi

Nisu svi klubovi koji su željeli u Superligu toliko razbijesnili Slovenca, kao recimo Barselona.

Do neke mjere su me svi razočarali, ali Barsa možda i najmanje. Nedavno su izabrali Đoana Laportu za predsjednika, razgovarali smo dva ili tri puta. Bio je pod velikim pritiskom zbog finansijske situacije. Naslijedio ju je, nije on kriv za nju… Ako preplaćuješ igrače, neodgovarajuće igrače, a nemaš rezultat – to znači minus u kasi

Čeferin je demantovao da je UEFA u neku ruku “podmitila” Engleze da odustanu od Superlige, odnosno da im je, kako je prvi javio katalonski “Mundo Deportivo”, dala određeni novac da se povuku.

Nemam gdje da nađem milijarde koje bih ponudio engleskim klubovima. Takođe, da sam im dao milijarde ne bi se oni izvinjavali. Znaju oni dobro da su pogriješili. Zvali su me i zato te klubove poštujem više nego ova dva – očigledno je aludirao na Juventus i Real Madrid.

Ima i dobrih primjera, pa su najpozitivniji utisak ostavili Bajern, Pari Sen Žermen, Borusija Dortmund, Olimpik Lion… Listom su odbili Superligu, iako su dobili pozive.

Naser Al Kelaifi vjeruje u fudbal, on zna da piramida ne smije da se sruši zato što je razgovarao sa navijačima Pari Sen Žermena i zato što radi za njih. Bez njega, Karl Hajnsa Rumenigea (Bajern) i Hans Joahima Vackea (Borusija Dortmund) sve bi ovo bilo mnogo teže.

Na kraju je govorio i o ostalim klubovima.

Dobio sam poruke podrške od maltene svih klubova Evrope. Imao sam 3.800 propuštenih poziva. I zato se nadam da su sada shvatili koliko su pogriješili i da će snositi posljedice. Razgovaraćemo o tome naredne nedelje – zaključio je Čeferin.