MOK odlučio da zabrani klečanje na OI

oi-black live metters
picture source: https://www.24sata.hr

Sportisti širom svijeta su u prethodnih nekoliko mjeseci odlučili da klečanjem ukažu na rasnu diskriminaciju širom svijeta, međutim Međunarodni olimpijski komitet (IOC) odlučio je da zabrani klečanje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sve je počelo ubistvom Džordža Flojda od strane policajca u SAD-u, nakon čega je nastao pokret “Blek Lajvs Meter”, a igrači u NBA ligi su podršku pružali klečući pred svaku utakmicu.

To je prenijeto i na fudbalske terene, što se posebno odnosilo na Englesku, gdje svaka utakmica Premieršipa počinje ovakvim vidom protesta.

Međutim, na Olimpijskim igrama ovakve poteze nećemo moći vidjeti, jer međunarodni olimpijski komitet je zabranio ovu praksu pred utakmice i klečanje neće biti dozvoljeno.

Na ovaj potez se MOK odlučio nakon ankete među sportistima, a  većina ih je bila protiv i na kraju je donijeta odluka o zabrani.

Treba svakako istaći da je nedavno Vilfred Zaha postao prvi fudbaler koji je javno prestao da kleči na utakmicama engleske Premier lige.

On je istakao kako je ovakav način protesta premalo i zatražio je da se mnogo više učini u borbi protiv rasizma.

Za mene to nije dovoljno. Ovo je postala samo rutina pred utakmice i bez obzira da li klečali ili stajali, neki od nas i dalje dobijaju uvrede. Ne želim samo klečanjem pokazati da su životi crnih ljudi bitni“, poručio je Zaha.

Olimpijske igre u Tokiju na rasporedu su od 23. jula do 8. augusta ove godine.