Superliga Srbije smanjuje broj učesnika

superliga
picture source: https://informer.rs

Superliga Srbije krenuće u proces postepenog smanjivanja broja učesnika, što znači da bi do ljeta 2023. godine elitni rang trebalo da ima  12 klubova, a ovu odluku donijeli su članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

Nedavno završena sezona brojala je 20 učesnika što se pokazalo kao fatalno za kvalitet fudbala na terenima širom Srbije i jasno je da je i pređašnjih 16 veliki broj.

Došlo se na optimalnu računicu od 12 klubova, koji bi svojim kvalitetom mogli da doprinesu da kvalitet najvišeg ranga srpskog fudbala bude zadovoljavajući.

Razmatralo se da ovaj koncept zaživi još od narednog ljeta, ali prijedlog nije dobio većinu, pa se kao najprihvatljivije riješenje nametnula ideja o postepenom smanjivanju lige.

Naredne sezone elitni rang će brojati 16 klubova, pa zatim 14, da bi se na kraju od sezone 2023/2024 godina došlo do željenih 12.

O sistemu takmičenja, u toku je živa rasprava. Na stolu su dvije „ponude“ – takozvani trokružni i sistem doigravanja, sa plej-ofom i plej-aut fazom. Modeli i idejna rješenja i dalje su u fazi razrade.