Poljuljana atmosfera u taboru Trikolora

Olivier-Giroud-et-Kylian-Mbappe
picture source: https://rmcsport.bfmtv.com

Na Alianc Areni u Minhenu večeras se igra najzanimljiviji meč dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva, a prema mnogima sastaju se dva najveće favorita za osvajanje zlatne medalje, Njemačka i Francuska.

Francuzi žele do osvajanja Evropskog prvenstva kako bi upotpunili svoje sjajne igre nakon što su prije tri godine u Rusiji postali prvaci svijeta. Međutim, jasno je da ih večeras očekuje izuzetno težak protivnik jer Njemačku nikada ne smijete tako lako otpisati, a večeras će imati i prednost domaćeg terena.

Francuski mediji pred ovu utakmicu pišu o tome da u svlačionici Trikolora nije baš najbolja atmosfera nakon što se Olivier Žirou javno požalio na to da ga saigrači ignorišu u većini akcija, što se najviše odnosilo na Kilijana Mbapea koji je u pripremnim mečevima u nekoliko navrata završavao akcije, a imao je opciju da uposli Žiroa.

Bio sam nevidljiv jer nekad kada istrčim napad ne dobijem loptu koju očekujem. Ne kažem da napravim uvijek sve kako treba, ali imam brojna rješenja u kaznenom prostoru“, rekao je Žirou, aludirajući pri tom na sebičnost Mbapea.

Mbapeu je itekako zasmetalo što je Žirou sve to izjavio o njemu, pa je čak htio da održi pres konferenciju povodom toga, ali je Didier Dešamp uspio nekako da ga uvjeri da to ne radi.

mbappe

Međutim, pred utakmicu protiv Njemačke Mbape je odlučio da progovori o odnosu s Žiruom i otkrio je šta mu je najviše zasmetalo.

Nije stvar u tome šta je on rekao. Iskreno, to što je rekao me uopšte nije pogodilo. Ja sam napadač i znam da ima takvih situacija. Takav osjećaj doživim 365 puta u utakmici i dešavat će se stalno kada misliš da te saigrači zapostavljaju u nekim akcijama“, kaže Mbape te dodaje:

Čestitao sam mu na golu nakon te utakmice, a on mi nije ništa rekao. Tek kasnije sam čuo šta je izjavio novinarima. Nije on rekao ništa loše jer je napadač i želi da postiže golova. Blizu je rekorda i kada ste napadač samo o tome mislite .Meni je zasmetalo što je tako javno pričao o svemu tome. Više bih volio da mi je to rekao u svlačionici jer znam da bih ja tako postupio ukoliko bih se našao u sličnoj situaciji. Takve stvari trebaju da ostanu u svlačionici, a ne da se o njima javno priča. Ali, to nije više problem i to smo riješili.Ne želim da pokvarimo ove pripreme za EURO koje su bile jako dobre zbog nekih sitnica i nezadovoljstva pojedinaca. Ekipa je najbitnija i svi trebamo tako da razmišljamo. Očekuju nas teški izazovi i moramo maksimalno biti fokusirani na utakmice“.

Mbape se dotakao i Kristijana Eriksena koji je kolabirao prije nekoliko dana na meču između Danske i Finske i jedva je ostao živ.

Bili smo na treningu i pred sami kraj nam je trener rekao šta se desilo. Bilo je užasno to čuti. Mi smo igrači i znamo koliko su stresne takve scene na terenu. Iskreno, utakmica je tada postala nebitna i igrači su bili veoma hrabri što su se vratili kasnije na teren. Najvažnije je da Eriksen bude dobro i da njegova porodica može mirno spavati nakon svega. Bilo je zaista teško gledati sve ono što se dešavalo na terenu toga dana“.- rekao je Mbape.