Finansijska inekcija za LaLigu

laliga
picture source: https://bleacherreport.com

Španska La Liga ima namjeru da sustigne Premijer ligu, a u tome će joj pomoći finansijska inekcija koju je danas dobila u vidu od 2,7 milijarde evra!

Danas je zvanično potvrđeno da je jedan investicioni fond uložio 2,7 milijardu eura da “pomogne” La Ligi i španskim klubovima, a za uzvrat će još kako vratiti uloženi novac kroz uspjehe, marketing i sve od čega zarađuje i La Liga. Preciznije, 10% ukupnog  prihoda La Lige u šta su uključeni televizijska prava, marketing itd, idu na račun investicionog fonda koji je danas spasio španski fudbal.

Ali, nije sve baš tako jednostavno i glatko, jer klubovi moraju da imaju precizne biznis planove na dugoročnom nivou i nemaju pravo da sada čitav novac koji dobiju potroše na nerealne tranfere.

Prema informacijama koje su dospjele u javnost o ovom dogovoru, Barselona će dobiti 270 miliona eura, Real Madrid devet manje, ali samo 15% mogu da iskoriste na transfere. Što znači da Barsa bez problema može da potroši 40,5 miliona eura za transfere ovog ljeta, dok Real može oko 39 miliona eura.

Za Barselonu je najvažnije da su se sada  stekli svi uslovi da se ozvaniči novi ugovor sa Leom Mesijem, i sve novajlije će biti registrovane bez problema, a već sutra se čeka ozvaničenje dalje saradnje sa Mesijem.

Što se Reala tiče, izvori bliski klubu momentalno pišu da će ova investicija  pomoći oko transfera Kilijana Mbapea. Real će moći da rastereti budžet sa platama, ali za sada je i sve na dugačkom štapu, jer se i dalje pita i PSŽ.

Sve u svemu ovim će španski klubovi doživjeti preporod od 2,7 milijardi eura koje će biti raspodeljeno odmah, te će svaki klub morati da dostavi razvojni plan i da novac troši za zajednički napredak La Lige.

Plan ovog investicionog fonda je da kroz četiri godine La Liga dostigne Premijer ligu po pitanju marketinga i akcija, te da im se u najmanju ruku vrati uloženi novac.