Nole ide ka 7. kruni

novak-djokovic
picture source: https://mondo.ba

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković odlučio je da ne učestvuje na Mastersu u Indijan Velsu, a zbog toga svoju priliku vreba Danil Medvedev, koji će učiniti sve da prestigne Noleta na ATP listi, koji danas započinje 341. nedelju na čelu teniskog karavana, po čemu je ubjedljivo najbolji u “bijelom sportu”.

Rus je u potjeri za svjetskim brojem jedan, spriječio je srpskog asa da se popne na “teniski Mont Everest”, pošto ga je pobjedio u finalu US opena sa 3:0, čime mu nije dozvolio da osvoji “kalendarski slem”.

Na krilima tog rezultata, 25-godišnji Moskovljanin ulazi u nastavak sezone i trku za čelnom pozicijom. Ipak, pita se nešto i Đoković, koji želi da obori još jedan rekord. Naime, Novak bi u slučaju da ostane prvi sedmi put završio godinu kao svjetski broj jedan, a to dosada niko nije uspio da uradi. Osvajač 20 grend slem titula je po tom parametru sada izjednačen sa Pitom Samprasom (obojica po šest puta bili najbolji na kraju godine).

Đoković je od početka godine na prvom mjestu i trenutno ima 12.133 boda. Medvedev ga u stopu prati sa 10.575 bodova i pokušaće do kraja godine da prestigne Đokovića. Pitanje je koliko je to izvodljivo, s obzirom na to da treba da se odigraju još dva velika turnira poslije Indijan Velsa – Masters u Parizu koji je na programu od 1. do 7. novembra i završni masters u Torinu od 14. do 21. novembra. Medvedevu ne ide u prilog to što na oba brani titulu.

Sa druge strane, Đoković nije učestvovao u Parizu, dok je na posljednjem velikom turniru u godini, koji je prošle sezone održan u Londonu, stigao do polufinala, gdje ga je zaustavio Dominik Tim sa 2:1. Ipak, još nije poznato da li će Novak učestvovati na nekom od ova dva turnira, mada moglo bi se očekivati da ga vidimo na završnom mastersu.

Medvedev će u Indijan Velsu braniti 1.000 bodova iz Šangaja, koji se ove godine neće održati. Zapravo, kako ove godine nema turnira u Aziji, Indijan Vels je, de fakto, umijesto Šangaja, na kojem drugi reket ima zarađenih spomenutih 1.000 bodova, a Novak 180. Neće se igrati ni u Tokiju, Pekingu i Bazelu.

Osmorica najboljih će se boriti za brdo bodova i još veće brdo novca. Đoković će braniti samo 400 bodova iz 2020. (ukupno 1.080), za razliku od Medeveda koji pored titule mora da sačuva i 1.500 bodova (ukupno 3.500).

Sve u svemu, bilo bi potrebno da se dogodi čudo pa da Novak do 31. decembra izgubi krunu. Osim Danila, svi ostali pratioci su daleko, pa sa te tačke gledišta sve izvjesnije djeluje da će najbolji na svijetu još jednom ući u tenisku istoriju.