UEFA zbog gola Mbapea traži promjenu pravila o ofsajdu (VIDEO)

Foto EFE

UEFA se zalaže za promjenu pravila u vezi sa ofsajdom nakon gola koji je Kilijan Mbape postigao za pobjedu Francuske protiv Španije u Ligi nacija. Žestoko kritikovan u Španiji, engleski sudija Entoni Tejlor “donio je ispravnu odluku, zasnovanu na postojećem pravilu i njegovom zvaničnom tumačenju”, rekao je Roberto Roseti, šef sudija u krovnoj evropskoj fudbalskoj organizaciji.

Po riječima Rosetija, pokušavajući da presretne dodavanje Tea Ernandeza, španski defanzivac Erik Garsija je ostavio Mbapea u igri čak i ako je bio dalje od gola od francuskog napadača.

– Ovaj slučaj nam pokazuje da je tumačenje pravila u sukobu sa duhom pravila, a to je da se fudbaler spriječi da iskoristi prednosti ofsajd pozicije – rekao je Roseti.

Stav UEFA je, kako je rekao, da je potrebno poboljšati formulaciju pravila koju je donio Međunarodni bord fudbalskih asocijacija zadužen za promjenu fudbalskih pravila, kako bi se prilagodio “duhu igre”.

Roseti je rekao da je već kontaktirao Međunarodnu fudbalsku federaciju i IFAB i da će o rješenjima razgovarati na sljedećem sastanku odbora Tehničkg-savjetodavnog vijeća zakazanom za 27. oktobar.