ATP pokrao Đokovića

djokovicatp
picture source: https://www.kurir.rs

Prvi reket svijeta Novak Đoković je bio i ostao najbolji teniser današnjice, a i svih vremena. Najnovija ATP lista samo djelimično to potvrđuje, a prema njoj nije oborio svjetski rekord zbog promjene pravila.

Iako je ovu godinu započeo proterivanjem iz Australije, odakle je deportovan kao “opasnost po zdravlje i red te države” i nije mogao da brani tri uzastopno osvojene titule, koju je “preuzeo” Rafael Nadal pobjedom nad Danilom Medvedevom u finalu, Nole je danas iznova ispisao stranice teniske istorije, mada mogao je to i drugačije da ga nisu spriječili pandemijski ATP propisi.

Krenimo redom:

– Bio je svojevremeno 122 puta u nizu na ATP vrhu, a od danas 85. put otkako je preuzeo od Rafaela Nadala čelnu poziciju prije dvije godine, tačnije 3. februara 2020, što nikome drugom to nije pošlo za rukom u istoriji tenisa.

Mada postoji i žal zbog zasada ispuštenog svjetskog rekorda, i to usljed promjene pravila o rangiranju koje je Asocijacija teniskih profesionalaca uvela početkom pandemije novog koronavirusa.

Kada je o ATP listi riječ, Novak Đoković je bar do kraja februara sigurno prvi, a onda bi Danil Medvedev mogao da ga pretekne.

Ali, iako su daleko iza Noletovih 360 nedelja ostala ostvarenja Federera (310 sedmica), Pita Samprasa (286), Ivana Lendla (270), Džimija Konorsa (268), dok o novom šampionu Australijan opena Rafaelu Nadalu ne treba previše govoriti po tom pitanju (209 nedelja je Španac bio na vrhu ATP liste), danas je Đoković mogao da postane svjetski rekorder, da mu nije “ukradeno” 18 nedelja vladavine.

Jer, Novak Đoković je i dalje prilično udaljen od svjetskog rekorda od 377 nedelja, koliko je na (VTA) vrhu bila Štefi Graf. A da zbog pandemije 18 sedmica nije “obrisano”, Đoković bi već sada bio na 378, odnosno danas bi oborio svjetski rekord slavne Njemice… Ali ima vremena da i nju stigne.