Barti šokirala svijet

ešli barti
picture source: https://www.dnaindia.com

Tenis je ovo jutro doživeo istinski šok, jer najbolja teniserka svijeta, Australijanka Ešli Barti, naprasno je završila karijeru.

Barti ima samo 25 godina, a posljednji meč koji je odigrala bilo je finale Australijan opena, grend slem turnira koji je u januaru i osvojila pobjedom nad Danijel Kolins.

Ovaj dan je težak i pun emocija, jer objavljujem napuštanje tenisa. Nisam bila sigurna kako da ovo uradim, pa sam zamolila moju dobru prijateljicu Kejsi Delakva da mi pomogne. Tako sam zahvalna za sve što mi je ovaj sport dao, napuštam ga ponosna i ispunjena. Hvala svima koji su me podržavali, uvijek ću biti zahvalna za momente koje smo zajedno stvorili. Više o svemu ću reći sutra, na konferenciji za štampu – poručila je Barti u video-snimku na svom Instagramu, u kojem je još istakla:

Nemam više onaj fizički nagon, ali ni emocionalnu želju i sve ostalo što je potrebno da bih sebe gurala ka tome da budem na samom vrhu. Potrošila sam se – priznala je mlada Australijanka.

Bartijeva je postala druga teniserka u istoriji “bijelog sporta” koja se povukla dok je najbolja na svijetu, a prethodno je to učinila još samo Žistin Enan 2008. godine. Ešli Barti je tri puta bila grend slem šampionka, a prije ovogodišnjeg Australijan opena osvajala je još i pehare na Vimbldonu (2021) i Rolan Garosu (2019), dok je na US openu dvaput stizala do četvrte runde, ne i dalje.

Bila je pobjednica završnog turnira teniserki 2019, osvajačica US opena u konkurenciji ženskih parova (2018), a u pojedinačnoj konkurenciji ostvarila je 305 VTA pobjeda i 102 poraza. U dublu je imala učinak 200-64, uz 12 titula, tri manje nego u singlu.