EUROBASKET : Rusija ‘kroz iglene uši’ do polufinala

Rusija-Grčka
picture source: https://www.b92.net

Pobjeda Rusija bila je neizvjesna na samom početku, pa čak i kasnije jer su bili u zaostatku 13 poena.

– Postoje dve Ruske reprezentacije, jedna sa Švedom, i jedna bez nje – rekao je slovenački komentator, a Ruse je ponovo iz ‘blata’ izvlačio brilijatni igrač. Fenomenalni Šved na parketu je ostavio 26 poena i obilježio skoro čitavo drugo poluvrijeme.

Utakmicu je otvorila trojka Slukasa, ali je Rusija potom zauzela grčku mrežu. Prva četvrtina završena je rezultatom 24:17, a druga je počela žestokom borbom Rusa. No taman što su smanjili zaostatak, Kalates je uvezao 5 poena. Šved je morao na klupu što su Grci iskoristili. Slukas pogađa za 35:22. Kostov je prekinuo grčki uzlet i na pauzu se otišlo sa 37:31.

Rusija-Grčka-eurobasket2017

Početak drugog poluvremena obilježila je grčka trojka Printezisa koji je fintom izbacio Mozgova, ali se tu opet ubacuje nezamjenljivi Šved. Rus je oduševljavajućom igrom sa svojom ekipom disao Grcima za vrat i završio treću dionicu sa 53:51.

U finišu je Rusija iskoristila svog aduta najbolje moguće te je preuzela vođstvo 53:55 i do kraja ostala na vrhu. Napetost je presječena zvukom sirene i rezultatom 69:74, čime se Rusija plasirala u polufinale. Njenog protivnika znaćemo ubrzo nakon susreta  reprezentacija Srbije i Italije.